Держпідприємства за півроку «загубили» 400 млрд своїх активів – Мінекономіки

Читать на русском
Працюють 1404 підприємства проти 1476 непрацюючих. Стан ще 451 держпідприємства взагалі невідомий
Ілюстративне фотоAFP 2021

Українські державні підприємства за другий і третій квартал 2021 року втратили 392 млрд грн своїх активів - зараз в їх володінні знаходиться активів на загальну суму в 1261 млрд грн. Таким чином, падіння активів за шість місяців склало 24%.

Про це сказано в аналізі SOE Weekly моніторингу, який проводить Міністерство економіки.

Аналітики не можуть сказати, чому так сильно впали активи держпідприємств. Кількість держпідприємств в країні впала всього на одиницю - до 3331 ДП. ЗАГАЛЬНА СЕРЕДНЯ штатна чисельність працівників взагалі збільшилася - до 697 тисяч проти 684 тисяч на кінець першого кварталу 2021 року.

Епоха виконувачів обов’язків: які органи влади та держпідприємства працюють без керівниківЯкі центральні органи виконавчої влади та держпідприємства працюють без постійних керівників, дивіться на інфографіці.

Працюють 1404 підприємства проти 1476 непрацюючих. Стан ще 451 держпідприємства взагалі невідомий. При цьому тільки 25% від усіх держпідприємств - 832 з 3331 - приносять державі прибуток. За перші шість місяців 2021 року держпідприємства принесли 11 млрд грн прибутку. При цьому прибуток першого кварталу склав 20,6 млрд грн - це означає, що в другому кварталі держпідприємства зазнали збитків майже на 10 млрд грн.

«Результати за пів року базуються тільки на проміжній фінансовій звітності, яка не була перевірена аудиторами. За результатами річного аудиту можна буде отримати більш достовірну картину, яка може відрізнятися від зазначеної в проміжній фінансовій звітності» - сказано у звіті.

У 2020 році із загального числа в 3343 державних підприємства тільки 947 принесли державі хоч якийсь прибуток.

Нагадаємо, що державні компанії дуже часто витрачають на рекламу значні кошти від суми загального фінансування. Аналітики «Слово і Діло» склали рейтинг з десяти держкомпаній, які найбільше грошей витрачають на висвітлення своєї діяльності та рекламу.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: