Антикорупційний суд дозволив заочне слідство стосовно Галантерника

Читать на русском
Антикорупційний суд розглянув і задовольнив клопотання детектива Національного бюро про здійснення спеціального досудового розслідування стосовно підозрюваного.

Вищий антикорупційний суд надав дозвіл на заочне розслідування стосовно бізнесмена Володимира Галантерника, підозрюваного НАБУ і САП в створенні та очоленні злочинної організації в Одесі, яка завдала збитків на суму 689 млн грн.

Таке рішення 9 листопада ухвалила слідча суддя ВАКС Оксана Олійник, повідомляє «Слово і діло».

Як відомо, Галантернику заочно повідомили про підозру у створенні та очоленні злочинної організації. Пізніше НАБУ оголосило його у національний та міжнародний розшуки. У зв'язку з цим детектив просив суд надати їм дозвіл на заочне розслідування стосовно Галантерника. За його словами, підозрюваний переховується за кордоном, хоча раніше більшість часу проживав в Україні аж до проведення у нього обшуків у 2020 році в Одесі, коли детективи НАБУ застали його вдома за адресою на вулиці Французькому бульварі 85/5.

Як стверджував детектив, у 2017 році Галантерник перебував в Україні протягом 215 днів, у 2018 – 221 день, у 2019 – 240 днів, у 2020 році – 191 (скоротилося після обшуку 2 липня 2020 року) і лише 56 днів у 2021 році. Він додав, що підозрюваний почав ухилятися від органів правопорядку після обшуку у 2020 році. Зокрема, за словами детектива, Галантерник пересувався Україною у супроводі охоронців; не повідомив про повернення в країну та не з'явився на допит; мав певну контррозвідувальну інформацію від невстановлених осіб про дії органів правопорядку; не користувався мобільним зв'язком, а дзвонив лише за допомоги інтернету.

За словами детектива, 28 серпня 2021 року Галантерник о 03:00 намагався виїхати до Молдови, проте після виклику його до прикордонників для з'ясування обставин, одразу ж покинув пункт перетину кордону. 31 серпня бізнесмен вилетів з Харкова на приватному літаку і нібито цьому сприяли прикордонники, які не виконали свої інструкції та не повідомили НАБУ про цей виліт. Детектив додав, що під час обшуку в Галантерника знайшли закордонний паспорт на його ім'я як громадянина Ізраїлю, що зафіксовано на відеозаписі обшуку та сфотографовано детективами.

Водночас, за його словами, захист підозрюваного до подачі клопотання про заочне розслідування стверджував, що Галантерник перебуває на консульському обліку в Ізраїлю і живе там. Але, за даними НАБУ, контактні дані, надані консульству, не відповідають дійсності: імейл не існує, а за номером телефону ніхто не бере слухавку. Детектив зазначив, що після подачі клопотання адвокати Галантерника вже стали повідомляти про те, що їх клієнт перебуває в Британії, проте доказів цього в НАБУ немає.

Своєю чергою адвокати Галантерника заперечували проти задоволення клопотання. Вони вказали, що їх клієнт не набув статусу підозрюваного, оскільки йому не вручили підозру у встановленому законодавству порядку. Адвокат додав, що направлена підозра на нібито місцем реєстрації не була ним отримана, оскільки Галантерник звідти виписався ще у 2017 році.

Нагадаємо, НАБУ і САП запідозрили 16 осіб у створенні злочинної організації та зловживаннях в Одесі на 689 млн грн. Про підозру повідомили: керівнику злочинної організації Володимиру Галантернику (заочно, бо він не в Україні); міському голові Одеси Геннадію Труханову; голові постійної комісії з питань комунальної власності Одеської міської ради Василю Шкрябаю; керівниці юридичного департаменту ОМР Інні Поповській; директору департаменту комунальної власності ОМР Олексію Спектору та його заступнику Володимиру Радіонову; виконувачу обов'язків заступника мера Одеси Олегу Бриндаку (ексвиконувач обов'язків мера Одеси у 2013-2014 роках, колишній голова земельної комісії ОМР) та ще трьом особам, які опікувалися функціями фінансового контролю, юридичного супроводу та координації дій між учасників злочинної організації.

Також підозру вручили ще шістьом особам (співучасникам), зокрема, заступнику Труханова; колишньому керівнику одного з комунальних підприємств; експрокурору Одеської області Олегу Жученку; власникам компанії-забудовниці «Будова» та її топ-менеджерам. Їхні дії кваліфікують за ч. 1 ст. 255, ч. 4 ст. 28, ч. 2 ст. 364, ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 209, ч.4 ст. 368, ч. 3 ст. 369 КК України (участь у злочинній організації Галантерника; зловживання службовим становищем; привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем; легалізація коштів, одержаних злочинним шляхом; одержання неправомірної вигоди та надання цієї неправомірної вигоди).

За даними НАБУ, вказані особи заволоділи шістьма земельними ділянками в Одесі за адресами: Гагарінське плато, 4 (житловий комплекс Sea View); Варненська, 27 з літерами А, В і Г (ЖК «Скай Сіті»); Жаботинського 54А (ЖК «Альтаїр-3») та Академічна, 30 (апарт-комплекс «Морська резиденція»). Всі вказані будинки збудувала компанія «Будова», яку пов'язують з Галантерником. Окремо фігурантів підозрюють у заволодінні понад 131 млн грн на закупівлі земельної ділянки колишнього аеродрому «Застава» за завищеною вартістю.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: