У НСЗУ пояснили, що робити, якщо «Дія» не завантажує сертифікат

Читать на русском
Наразі при 5 млн згенерованих через Дію сертифікатів до НСЗУ надійшло близько 10 тисяч звернень щодо зазначеної проблеми
Ілюстративне фотоdiia.gov.ua

Українці, які пройшли вакцинацію від коронавірусу, іноді стикаються з тим, що додаток «Дія» не підтягує сертифікат про вакцинацію. Це неприємна, але цілком вирішувана проблема.

Про це сказав директор департаменту розвитку електронної системи охорони здоров'я Національної служби здоров'я України Дмитро Черниш в ефірі Громадського радіо.

Підробка сертифіката вакцинації: як карають в інших країнахЯке покарання загрожує у різних країнах за підробку сертифіката вакцинації від COVID-19 – на інфографіці.

За його словами, зараз при 5 млн згенерованих через «Дію» сертифікатів в НСЗУ надійшло близько 10 тисяч звернень щодо зазначеної проблеми - додаток не видає сертифікат. Основна причина виникнення такої проблеми - помилки з боку лікаря, або з боку користувача, тобто невірне внесення даних при вакцинації, або спочатку допущена вакцинованим помилка в даних. Найчастіше виникає три помилки:

  • дані про першу і другу дозу внесені до різних медичних карток;
  • лікар вніс інформацію про вакцинацію не в той день, коли вона була зроблена;
  • допущена помилка в даних, наприклад неправильна серія вакцини.

Помилки, допущені, лікарем, їм же і виправляються. Потрібно звернутися до лікаря, який робив вакцинацію, і попросити його виправити дані (або, якщо вони ще не внесені, попросити його це зробити). Ім'я лікаря, який проводив вакцинацію, зазначено на довідці - або ж його можна з'ясувати через свого сімейного лікаря, або через додаток Helsi, якщо людина реєструвалася на вакцинацію через нього.

Нагадаємо, що вже з цього тижня в Україні з'являться цифрові сертифікати про одужання від коронавірусу. Але отримати цей документ зможуть лише ті, хто звертався до лікаря після підтвердження інфікування. Також раніше в Мінцифри повідомили, що в «Дії» з'явилися дитячі COVID-сертифікати.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: