Чи законно усувати невакцинованих від роботи – коментар юриста

Читать на русском
Найголовніше – відсторонення від роботи без збереження заробітної плати не буде незаконним, так як МОЗ випустив необхідну за законом постанову
Ілюстративне фотоВідкрите джерело

В Україні з понеділка, 8 листопада, роботодавці отримають право усувати від роботи без збереження заробітної плати тих співробітників, які досі не вакцинувалися. Однак не всі категорії співробітників можна усувати на законних підставах.

Про це розповіла голова Комітету з трудового права Асоціації адвокатів України Надія Загрія в коментарі виданню Обозреватель.

Так, обов'язкова вакцинація згідно із законодавством передбачена для тих співробітників, які щодня контактують з великою кількістю людей. Конкретні категорії визначає МОЗ. Наразі до неї потрапили працівники освіти закладів усіх форм власності, органів центральної влади та місцевого самоврядування, а також їх структурних підрозділів

Підробка сертифіката вакцинації: як карають в інших країнахЯке покарання загрожує у різних країнах за підробку сертифіката вакцинації від COVID-19 – на інфографіці.

«Серед обов'язкових вказані щеплення проти дифтерії, кашлюку, кору, поліомієліту, правця та туберкульозу. Ця норма також встановлює, що перелік професій, працівники яких підлягають обов'язковій вакцинації проти інших хвороб, встановлюється центральним органом виконавчої влади, який забезпечує формування державної політики у сфері. Тобто МОЗ» - зазначила юрист.

За її словами, відповідна постанова МОЗ є. Тобто, відсторонення від роботи без збереження заробітної плати не буде незаконним.

«Як роз'яснює Постанова, нарахування заробітної плати в період відсторонення не відбувається і стаж також не враховується» - додала юрист.

Втім, як підтвердили у Держпраці, звільняти невакцинованих ніхто не буде. Як тільки карантин закінчиться, їх повернуть на робочі місця.

Нагадаємо, що українцям, яких відсторонять від роботи за відмову від вакцинації проти коронавірусу, не надаватимуть допомогу за лікарняними.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: