Справа «Повітряного експресу»: обвинуваченому знову продовжили домашній арешт

Читать на русском
Антикорупційний суд розглянув і задовольнив клопотання прокурора САП про продовження строку дії запобіжного заходу обвинуваченого.

Вищий антикорупційний суд продовжив до 25 грудня строк дії нічного домашнього арешт директора ТОВ «Сапфір Фінанс» Івана Радика, якого САП обвинувачує у причетності до заволодіння 81,95 млн грн державного підприємства «Національний проект «Повітряний експрес».

Таке рішення 25 жовтня ухвалила колегія суддів ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

У зв'язку з наближенням дати завершення дії нічного домашнього арешту прокурор САП просив продовжити його ще на два місяці. Вивчивши клопотання, судді продовжили запобіжний захід Радика до 25 грудня. Також його зобов'язали прибувати до суду за кожною вимогою; не відлучатися із квартири в нічний час без дозволу прокурора; не залишати Київ та Київську область без дозволу прокурора або суду; утримуватися від спілкування з обвинуваченим і здати на зберігання закордонні паспорти.

За версією обвинувачення, колишній виконувач обов'язків директорка Нацпроєкту «Повітряний експрес» Геннадій Дьяченко у грудні 2014 року без проведення тендеру обрав фірму «Сапфір Фінанс» для розміщення у неї вкладу строком на один рік під 22% річних. Надалі він здійснив обмін $6,8 млн, які лежали на депозиті держпідприємства у банку, на гривні, і, отримавши 81,95 млн грн, переказав їх на рахунок «Сапфір Фінансу». Ці гроші, як і відсотки, ніхто повертати не збирався.

Між тим слідчі встановили, що Радик, отримавши 81,95 млн грн від ДП «Повітряний експрес», перерахував їх на рахунки підконтрольних компаній, де гроші у подальшому були зняті і розподілені між учасниками схеми.

Для цього були використані такі фірми: ТОВ «Фондовий Форекс», ТОВ «Нафтопромсервіс», ТОВ «Омніслеш», ТОВ «Експрес Конект», а також фіктивні компанії – «Понса», «Мерез», «Мінкар», «Надус», «Алхіба», «Олберс», «Альбир», «Вузен», «Северн», «Темпел», «Аркис», «Канос», «Лифрид» і «Шедарс».

Нагадаємо, справу про заволодіння коштами «Повітряний експрес» передали до Вищого антикорупційного суду. Раніше з Києва запустили аналог «Повітряного експресу» до аеропорту «Борисполя».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: