Справу «Повітряного експресу» передали до ВАКС

Читать на русском
Антикорупційний суд розпочне розгляд справи про заволодіння 81,95 млн грн держпідприємства Нацпроект Повітряний експрес.

Вищий антикорупційний суд призначив до розгляду кримінальне провадження за обвинуваченням колишнього виконувача обов'язків директора державного підприємства «Національний проект «Повітряний експрес» Геннадія Дьяченка та директора ТОВ «Сапфір Фінанс» Івана Радика.

Таке рішення суд ухвалив 20 вересня, повідомляє «Слово і Діло».

Засідання призначене на 8 жовтня. Також на підготовчому засідання суд продовжив тримати під вартою Радика, який вже перебуває в СІЗО понад 3 роки. Альтернативою йому визначили 13,2 млн грн застави.

За версією слідства, Дьяченко у грудні 2014 року без проведення тендеру обрав фірму «Сапфір Фінанс» для розміщення у неї вкладу строком на один рік під 22% річних. Надалі він здійснив обмін $6,8 млн, які лежали на депозиті держпідприємства у банку, на гривні, і, отримавши 81,95 млн грн, переказав їх на рахунок «Сапфір Фінансу». Ці гроші, як і відсотки, ніхто повертати не збирався. Одразу після перерахування коштів виходець з Криму Дьяченко втік, і зараз перебуває у міжнародному розшуку.

Між тим слідчі встановили, що Радик, отримавши 81,95 млн грн від ДП «Повітряний експрес», перерахував їх на рахунки підконтрольних компаній, де гроші у подальшому були зняті і розподілені між учасниками схеми.

Для цього були використані такі фірми: ТОВ «Фондовий Форекс», ТОВ «Нафтопромсервіс», ТОВ «Омніслеш», ТОВ «Експрес Конект», а також фіктивні компанії – «Понса», «Мерез», «Мінкар», «Надус», «Алхіба», «Олберс», «Альбир», «Вузен», «Северн», «Темпел», «Аркис», «Канос», «Лифрид» і «Шедарс».

Нагадаємо, САП направила в ВАКС справу «Укркосмоса». Раніше ВАКС призначив підготовче засідання у справі «Шовкового шляху».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: