Справа «Повітряного експресу»: суд продовжив нічний домашній арешт обвинуваченого

Читать на русском
Антикорупційний суд розглянув і задовольнив частково клопотання прокурора САП про продовження строку дії запобіжного заходу обвинуваченого.
Вищий антикорупційний судфото: «Слово і діло»

Вищий антикорупційний суд продовжив до 3 листопада строк дії нічного домашнього арешт директора ТОВ «Сапфір Фінанс» Івана Радика, якого САП обвинувачує у причетності до заволодіння 81,95 млн грн державного підприємства «Національний проект «Повітряний експрес».

Таке рішення 3 вересня ухвалила колегія суддів ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

У зв'язку з наближенням дати завершення дії нічного домашнього арешту прокурор САП просив продовжити його ще на два місяці. Вивчивши клопотання, судді продовжили запобіжний захід Радика до 3 листопада. Також його зобов'язали прибувати до суду за кожною вимогою; не відлучатися із квартири в нічний час без дозволу прокурора; не залишати Київ та Київську область без дозволу прокурора або суду; утримуватися від спілкування з обвинуваченим і здати на зберігання закордонні паспорти.

За версією обвинувачення, колишній виконувач обов'язків директорка Нацпроєкту «Повітряний експрес» Геннадій Дьяченко у грудні 2014 року без проведення тендеру обрав фірму «Сапфір Фінанс» для розміщення у неї вкладу строком на один рік під 22% річних. Надалі він здійснив обмін $6,8 млн, які лежали на депозиті держпідприємства у банку, на гривні, і, отримавши 81,95 млн грн, переказав їх на рахунок «Сапфір Фінансу». Ці гроші, як і відсотки, ніхто повертати не збирався.

Між тим слідчі встановили, що Радик, отримавши 81,95 млн грн від ДП «Повітряний експрес», перерахував їх на рахунки підконтрольних компаній, де гроші у подальшому були зняті і розподілені між учасниками схеми.

Для цього були використані такі фірми: ТОВ «Фондовий Форекс», ТОВ «Нафтопромсервіс», ТОВ «Омніслеш», ТОВ «Експрес Конект», а також фіктивні компанії – «Понса», «Мерез», «Мінкар», «Надус», «Алхіба», «Олберс», «Альбир», «Вузен», «Северн», «Темпел», «Аркис», «Канос», «Лифрид» і «Шедарс».

Нагадаємо, справу про заволодіння коштами «Повітряний експрес» передали до Вищого антикорупційного суду. Раніше з Києва запустили аналог «Повітряного експресу» до аеропорту «Борисполя».

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: