Китайська вакцина CoronaVac: що про неї відомо

Читать на русском
Все про китайську вакцину CoronaVac – відгуки, побічні ефекти, ефективність, кому можна і не можна робити щеплення.
Лекхім

Україна станом на сьогодні схвалила для використання п'ять вакцин від коронавірусу. Найбільше доз і найчастіше використовують вакцину китайської біофармацевтичної компанії Sinovac Biotech – CoronaVac. «Слово і діло» зібрало все, що відомо про вакцину.

Принцип дії та склад вакцини CoronaVac

Китайська вакцина CoronaVac – інактивована, тобто у її складі нежиттєздатні, «убиті» вірусні частки. Це найтрадиційніша технологія виготовлення вакцини, яку використовують майже 70 років. Важливо, що використання вакцини не може спричинити захворювання на коронавірус. Організм реагує на «убитий» вірус та виробляє імунітет.

Склад вакцини:

  • інактивований вірус SARS-CoV-2 (діюча речовина);

  • гідроокис алюмінію (прискорює та посилює дію активного компонента);

  • гідрофосфат натрію 12-водний та фосфат натрію моногідрат (стабілізують вакцину, щоб її кислотний рівень збігався з рівнем тіла людини);

  • натрію хлорид (розчинник, корегує сольовий баланс вакцини).

Вакцина не потребує особливих умов зберігання – 2-8 градусів за Цельсієм.

Як використовувати вакцину

Повний курс вакцинації CoronaVac передбачає введення двох доз з інтервалом 14-28 днів.

Наскільки CoronaVac ефективний

Одне з останніх досліджень, проведене у лютому-квітні 2021 року та опубліковане в The New England Journal of Medicine, показало, що ефективність вакцини становить 65,9% у запобіганні захворюванню, 87,5% – у попередженні госпіталізації та 86,3% – у запобіганні смерті від коронавірусу.

Дослідження, проведене в Китаї в травні 2021-го, показало, що вакцина CoronaVac ефективна проти штаму Дельта: 59% проти симптоматичного захворювання, 70,2% проти середньої форми тяжкості і 100% проти тяжких випадків.

Кому можна щепитися китайською вакциною

Всесвітня організація охорони здоров'я рекомендує використовувати вакцину CoronaVac для людей віком від 18 років. На даний момент немає досліджень про безпеку та ефективність вакцини для осіб молодше 18-ти.

Крім того, немає достатніх даних щодо застосування CoronaVac для вагітних жінок. Але вакцину можна використовувати, коли переваги вакцинації переважують потенційні ризики. При цьому CoronaVac можна використовувати жінкам, які практикують грудне вигодовування.

Вакцину рекомендують особам із супутніми захворюваннями, які підвищують ризик тяжкого перебігу COVID-19, зокрема, з ожирінням, серцево-судинними та респіраторними захворюваннями.

Кому не рекомендується вакцинуватись CoronaVac

Китайська вакцина протипоказана за наявності анафілактичної реакції на будь-який компонент препарату.

Вакцинацію також слід відкласти при підтвердженому COVID-19 та у разі підвищення температури тіла вище 38,5 градусів за Цельсієм.

Які можуть бути побічні ефекти після вакцинації

Найпоширенішими побічними ефектами при вакцинації CoronaVac є біль у місці ін'єкції, головний біль та втома. Також можуть виникнути:

  • почервоніння у місці уколу;

  • лихоманка або озноб;

  • біль у м'язах або суглобах, біль у животі, біль у горлі;

  • кашель чи нежить;

  • блювота або нудота, діарея;

  • алергічні реакції на шкірі, слизовій оболонці;

  • набряки повік, почервоніння очей.

В які країни пускають із CoronaVac

Вакцинація CoronaVac дозволяє відвідати з туристичною метою близько 50 країн світу, включно з Австрією, Іспанією, Кіпром, Угорщиною, Грецією, Нідерландами, Албанією, Болгарією, Боснією та Герцеговиною, Ісландією, Норвегією, Португалією, Словаччиною, Словенією, Північною Македонією, Швецією, Фінляндією, Чорногорією, Естонією, Швейцарією.

Але умови в'їзду можуть змінюватись, рекомендуємо стежити за ними на сайті tripadvisor.mfa.gov.ua.

Нагадаємо, на інфографіці «Слово і діло» можна подивитися, яке покарання та за підробку яких документів пропонують запровадити в Україні.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: