Подкаст «Словом» за 4 листопада: кадрові перестановки у Кабміні, заяви Макрона та підроблені сертифікати вакцинації

Читать на русском
Головні новини та аналітика станом на 4 листопада - в авторському подкасті. Коротко розповідаємо про те, що досліджували протягом доби.‌
Слово і діло

Про початок кадрових перестановок в уряді. Про заяви та ініціативи президента Франції Еммануеля Макрона стосовно України. Про те, як карають за підроблені сертифікати вакцинації в інших країнах світу. А також про фінансові результати Укрексімбанку за останні 10 років його роботи. «Слово і діло» пропонує огляд найважливіших новин і власної аналітики в аудіоформаті - в подкасті «Словом».

Перші кадрові перестановки в уряді

Верховна рада почала проводити кадрові перестановки в уряді. Вчора звільнили 5 міністрів - міністра екології Романа Абрамовського, міністра економіки Олексія Любченка, міністра з питань реінтеграції окупованих територій Олексія Резнікова, міністра з питань розвитку стратегічних галузей промисловості Олега Уруського та міністра оборони Андрія Тарана.

Як фракції та групи голосували за міністерські відставки та чи були у когось «особливі думки» стосовно звільнень - дізнавайтесь з нашого аналітичного матеріалу з інфографіками на сайті.

Заяви та ініціативи президента Франції Макрона стосовно України

Президент Франції Еммануель Макрон має намір відвідати Україну до кінця листопада. Для України французький президент відіграє значну роль, адже він є одним з лідерів Нормандської четвірки та виступає за врегулювання конфлікту на Донбасі.

Еммануель Макрон заступив на посаду президента 14 травня 2017 року. Через два тижні у нього відбулася зустріч з президентом Росії Володимиром Путіним. На ній Макрон висловився за якнайшвидше обговорення ситуації в Україні у «нормандському форматі» та реалізацію Мінських угод.

За рік президент Франції заявив, що Європейський Союз не скасує санкцій проти РФ без прогресу щодо українського питання. Улітку 2019 року Макрон під час зустрічі з Володимиром Зеленським висловив готовність провести переговори у «нормандському форматі». А ще тоді лідер Франції виступив з вимогою до РФ звільнити українських полонених.

При цьому президент Франції підтримав повернення делегації РФ до ПАРЄ та наголосив, що РФ не є ворогом НАТО.

На початку 2020 року Макрон заявив, що незважаючи на конфлікт в Україні, він готовий до більш тісних відносин з РФ, Росії потрібно дати «стратегічний шанс» і вести діалог із Москвою.

У лютому 2020 року Макрон висловив стурбованість щодо будівництва «Північного потоку-2», адл через рік французький лідер підтримав позицію Ангели Меркель щодо необхідності завершення будівництва газопроводу.

У березні 2021 року Макрон під час ескалації на Донбасі закликав РФ врегулювати ситуацію на Сході України та проводити переговори у «нормандському форматі».

Заяви президента Франції Еммануеля Макрона, які мають стосунок до України, ми зібрали для вас в одній зручній інфографіці на порталі.

Як карають за підроблені сертифікати вакцинації в інших країнах

В Україні готуються посилити відповідальність за фальшиві COVID-документи. Після ухвалення закону за підробку сертифікатів вакцинації та ПЛР-тестів, їхній продаж та використання загрожуватиме великий штраф, обмеження або позбавлення волі.

У Франції, до речі, пред'явника підробленого сертифіката вакцинації можуть оштрафувати на суму від 135 до 3 750 євро, а також покарати позбавленням волі на пів року.

У Німеччині пред'явника підробленого сертифіката можуть оштрафувати на суму до 25 тисяч євро. За організоване шахрайство із сертифікатами загрожує від 5 до 10 років в'язниці.

У Греції за подання фейкового сертифіката чекає штраф до 5 тисяч євро.

Як і в яких країнах карають за підробку сертифіката вакцинації від коронавірусу - читайте докладніше у нашому спецматеріалі.

Ще ми маємо інфографіку про те, які покарання за підробку COVID-документів пропонують запровадити в Україні.

Фінансові результати Укрексімбанку за останні 10 років роботи

Державний Укрексімбанк останній місяць перебуває у центрі уваги через скандал із нападом на журналістів програми «Схеми». В результаті голова правління банку Євген Мецгер пішов у відставку, йому та ще трьом співробітникам прокуратура вручила підозру за фактом перешкоджання журналістській діяльності.

З 2010 року керівники Укрексімбанку змінювалися не так часто. З квітня 2010 року до лютого 2013-го, тобто 2 роки та 9 місяців, банком керував Микола Удовиченко.

Півтора року – з лютого 2013-го до серпня 2014-го – банком керував Віталій Білоус. Потім його змінив Олександр Гриценко, який був головою правління 5 років та 7 місяців – до березня 2020 року.

За підсумками 2014 року Укрексімбанк отримав 11 млрд 249,3 млн грн збитків, за підсумками 2015 року збитки зросли до 14 млрд 63,8 млн грн. У 2016 році розмір збитку скоротився до 977,3 млн грн. Потім Укрексім знову почав отримувати прибуток: 2017 рік – 765,5 млн грн, 2018 рік – 805,1 млн грн, 2019 рік – 65,8 млн грн.

Торік у березні головою правління Укрексімбанку став Євген Мецгер. Він очолював банк півтора року. За підсумками 2020 року банк отримав збиток – 5 млрд 591,5 млн грн.

Нині обов'язки голови правління банку виконує Сергій Єрмаков.

Детальніше про фінансові результати цього державного банку за останні 10 років - дізнавайтеся з нашого аналітичного матеріалу з інфографікою на сайті та в телеграм-каналі.

Нагадаємо, на порталі у нас є інфографіки про фінансові результати «Енергоатому», Державної продовольчо-зернової корпорації, Ощадбанку та «Укрзалізниці» за різних керівників.

Більше цифр, більше фактів, матеріалів і аналітики — знаходьте на slovoidilo.ua

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: