Візит президента Франції в Україну: які заяви робив Макрон у контексті відносин між країнами

Читать на русском

Президент Франції Еммануель Макрон має намір відвідати Україну до кінця листопада. Для України французький президент відіграє значну роль, адже він є одним з лідерів Нормандської четвірки та виступає за врегулювання конфлікту на Донбасі. Водночас з його боку лунали і негативні для України заяви. «Слово і діло» пропонує згадати, які ініціативи висував Макрон стосовно України за часи свого правління.

Еммануель Макрон заступив на посаду президента 14 травня 2017 року. Через два тижні у нього відбулася зустріч з президентом Росії Володимиром Путіним.

На ній Макрон висловився за якнайшвидше обговорення ситуації в Україні у «нормандському форматі» та реалізацію Мінських угод.

Через рік президент Франції заявив, що Європейський Союз не скасує санкцій проти РФ без прогресу щодо українського питання.

Улітку 2019 року Макрон під час зустрічі з Володимиром Зеленським висловив готовність провести переговори у «нормандському форматі».

«Коли настане момент, Франція готова провести засідання «нормандського формату» для того, щоб підтримати виконання зобов’язань. Але до того нам потрібно найближчим часом мати певні жести, кроки, які підтвердили б намір виконувати ці зобов’язання (Мінські домовленості – ред.)», – повідомив Зеленський за підсумками зустрічі.

Також тоді лідер Франції виступив з вимогою від РФ звільнити українських полонених.

Однак від Еммануеля Макрона лунали і негативні для України заяви. Так, президент підтримав повернення делегації РФ до ПАРЄ та наголосив, що РФ не є ворогом НАТО та закликав Альянс до тіснішої взаємодії з РФ.

На початку 2020 року Макрон заявив, що незважаючи на конфлікт в Україні, він готовий до більш тісних відносин з РФ, Росії потрібно дати «стратегічний шанс» і вести діалог із Москвою. Також, на його думку, економічні санкції, запроваджені європейськими країнами проти РФ не дали нічого доброго жодній зі сторін.

У лютому 2020 року Макрон висловив стурбованість щодо будівництва «Північного потоку-2» та заявив, що газопровід не має посилювати газову залежність Європи від РФ.

Водночас вже через рік французький лідер підтримав позицію Ангели Меркель щодо потреби завершення будівництва «Північного потоку-2».

У березні 2021 року Макрон під час ескалації на Донбасі закликав РФ врегулювати ситуацію на Сході України та проводити переговори у «нормандському форматі».

Нагадаємо, раніше ми писали, чим українцям запам’яталась канцлерка Німеччини Ангела Меркель, яка було при владі понад 15 років.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: