Краще, ніж у Киргизії. Колонка Леоніда Швеця

Читать на русском
Леонід Швецьполітичний оглядач

Відверто кажучи, Київ, який бачив у надлишку хресних ходів та інших відчайдушних виступів проти цивілізації та прогресу, мітингами противників вакцинації не здивувати. Хотілося б, звичайно, від громадян поголовної освіченості та свідомості, але так не буває ніде, і Україні немає з чого йти в авангарді найпросунутіших.

Скаржиться міністр охорони здоров'я Німеччини Єнс Шпан: мовляв, країна переживає пандемію серед нещеплених. За останню добу тут понад 20 тисяч хворих та близько двохсот померлих. У нас майже стільки ж зафіксованих нових хворих, та тільки померлих 734. І німці продовжують нарікати на низьку свідомість людей, хоча у них повністю вакциновано 66%, а у нас 18%.

У Штатах 8 грудня спливає термін, до якого всі співробітники та робітники підприємств, що мають федеральний контракт, мають бути повністю вакциновані. Це означає, що друге щеплення має бути отримане не пізніше ніж за два тижні до дедлайну. З урахуванням того, що між двома дозами Pfizer потрібно, щоб минуло три тижні, сьогодні, в середу, закінчується термін першого щеплення для тих, хто його ще не зробив. Колоти Moderna пізно, там розрив чотири тижні між дозами. Є ще варіант зробити щеплення Johnson & Johnson's, де достатньо одного щеплення, останній термін 24 листопада.

У зв'язку з цим зростає тривога та невдоволення серед тих, кого це розпорядження стосується. Повідомляють, що більше 7 тисяч співробітників корпорації Boeing вимагають зробити для себе виняток із релігійних міркувань. Минулого тижня кілька десятків робітників на одному з авіабудівних виробництв влаштували мітинг, де заявили, що їх швидше винесуть із заводу, ніж вони зроблять щеплення. Деякі повідомили, що змушені будуть вийти на передчасну пенсію.

Антивакцинатори мітингують у Києві: що пишуть у соцмережахМітинг проти ковід-вакцинації відбувається у Києві. Що про це думають у соцмережах – у добірці.

До 1 листопада мали вакцинуватися військовослужбовці ВПС і Космічних сил США, але це зробили далеко не всі, і повідомляється про перші десятки звільнених.

Так що так, це загальна проблема, хоча вирішується вона не скрізь однаково. Ступінь вакцинованості населення – це такий показник, у якому сплавилися загальний рівень медицини та освіти в країні, довіри до влади та її ефективності, уваги до свого здоров'я та солідарності із співгромадянами. За цим показником Україна перебуває поряд із Бангладеш, Болгарією, Білоруссю, Гватемалою, Грузією, Зімбабве, Молдовою, ПАР, Руандою, Таджикистаном та Філіппінами. На пострадянських просторах гірші справи лише у Киргизії та Вірменії. Досить точно вказане місце у світі. Ви хотіли знати де Україна? Ну ось так.

На багатьох справили враження дані опитування Соціологічної групи «Рейтинг», згідно з якими 43% українців зізналися, що не вакцинувалися б. Напевно, це все-таки не такий страшний показник, оскільки якась частина з цих людей, подобається чи ні, все ж таки зроблять щеплення. Більше привертає увагу інший показник: 36% відповіли, що вже вакцинувалися, тоді як офіційна статистика на початку листопада зафіксувала лише 26% тих, хто отримав хоча б одну дозу, а десятьма днями раніше, коли проводилося опитування, їх було ще менше. Тобто українці, дуже велика кількість, не тільки не вірять у медицину, а й чудово брешуть при цьому.

В Україні, як відомо, більше двадцяти років не проводився перепис населення, і наші уявлення про себе туманні та вельми відносні. Але ось гримнула пандемія, і ось які ми виявилися. А щонайменше сімдесяти тисячам уже все одно, земні проблеми їх більше не стосуються.

Леонід Швець, спеціально для «Слово і діло»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: