Затвердити генплан міста та встановити нові ліфти: що та як нардепи обіцяють за місцеву владу

Читать на русском
Нардепи обіцяють затвердити генплан міста, займатися благоустроєм округу та змінювати ліфти в будинках, хоча все це в компетенції місцевої влади.
Слово і діло

Народні депутати, які обираються до Ради за мажоритаркою, у передвиборчих програмах очікувано концентруються на вирішенні проблем саме свого округу. Але даючи обіцянки округу найчастіше нардепи виходять за межі своїх повноважень, намагаючись підмінити собою місцеву владу. Не можна сказати, що всі такі зобов'язання популістські чи нездійсненні, просто їхньою реалізацією мають займатися на іншому рівні. Докладніше – в огляді «Слово і діло».

Один із найяскравіших прикладів такої обіцянки є у програмі Ігоря Палиці з групи «За майбутнє» – затвердити генеральний план Луцька. Народний депутат жодним чином не впливає на створення та затвердження генплану будь-якого міста, цим займається міська рада.

Або ж «Слуга народу» Микола Галушко обіцяв у програмі завершити процес створення місцевого театру у Броварах.

Олександр Дубінський, який пройшов у Раду за мажоритарним округом від «Слуги народу», у програмі обіцяв обрати найкращих компетентних кандидатів для управління комунальними підприємствами. Зрозуміло, що цим питанням опікується місцева влада, а не нардеп.

Ігор Гузь («За майбутнє») не у передвиборчій програмі, але все ж таки обіцяв, що в команді мера Нововолинська не працюватимуть низка керівників, пов'язаних із минулою владою. «Я хочу, щоб ви знали, коли говоримо про керівників установ, відомств, є люди, які у нашій команді не працюватимуть. Це одіозні постаті. Хочу зробити офіційну заяву та оголосити список тих людей, які за жодних обставин у нашій команді працювати в Нововолинську не будуть: Рожелюк Володимир, Віктор Мороз, Чайка Олена, Гаврилюк Анатолій, Сторонтський Андрій. Цих людей у нашій команді не буде. Ми цього досягнемо», – сказав нардеп перед минулими місцевими виборами.

Мер Нововолинська, про якого говорить Гузь – Борис Карпус – багато років працював його помічником. Але незважаючи на такий зв'язок, обіцянку щодо команди має давати сам Карпус.

Багато депутатів обіцяють займатися дрібними проблемами округів, вирішення яких не потребує втручання парламентарія. Наприклад, «слуга народу» В'ячеслав Рубльов пообіцяв сприяти відновленню тролейбусного муніципального маршруту №32 у Луцьку. Для цього він збирався звертатися до місцевої влади.

Валерій Гнатенко обіцяв у передвиборчій програмі відновити вуличне освітлення в окрузі, Віктор Балога – вирішити питання з відкриттям пожежної частини у Берегівському районі Закарпаття, Ольга Василевська-Смаглюк – збудувати безпечний пішохідний перехід через шляхи у Бучі, Сергій Магера – сприяти реконструкції міських пляжів Маріуполя.

Геннадій Вацак із «Довіри» у програмі обіцяв домогтися будівництва нових молокозаводів в окрузі (Вінницька область), а також у кожному районі створити малі підприємства з виробництва ковбас.

«Слуга народу» В'ячеслав Медяник у програмі обіцяв забезпечити збереження та благоустрій парків та скверів, створити рекреаційні зони для дітей та дорослих та навіть встановити нові ліфти у будинках. Все це далеко поза межами повноважень нардепа.

Обіцянка «слуги народу» Олександра Трухіна забезпечити школи автобусами дуже нагадує те, як депутати перед виборами ставлять лавки у своєму окрузі.

Владислав Бородін обіцяв у програмі розв'язати проблему стихійних звалищ у 38 окрузі (Дніпропетровська область). Вирішувати це питання депутат може на своєму рівні й у глобальнішому масштабі: наприклад, ініціювати законопроєкти з екології, створювати умови для будівництва сміттєпереробних заводів у країні. Але на рівні округу Бородін може лише надсилати запити місцевій владі. Те саме стосується обіцянки Олександра Матусевича зробити все, щоб вирішити проблему вивезення сміття з приватних ділянок у селі Гериня Івано-Франківської області.

Сергій Мінько обіцяв у програмі забезпечити благоустрій пішохідних зон у Мелітополі та зручний громадський транспорт. Обидві обіцянки – точно не рівень народного депутата. Займатися благоустроєм свого округу обіцяла у програмі й Олена Криворучкіна.

Раніше «Слово і діло» писало, які популістські обіцянки дають народні депутати.

Крім того, у нашому матеріалі можна прочитати, хто з народних депутатів голосував за рішення парламенту всупереч своїм обіцянкам.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: