Обіцянка на всі часи: хто і як обіцяв підвищити виплати при народженні дитини

Читать на русском
Допомога при народженні дитини в Україні не змінювалася з 2014 року. Хто і як з українських політиків обіцяв збільшити розмір виплат, розібралося Слово і діло.
Слово і діло

В Україні можуть підвищити виплати при народженні дитини – профільний комітет парламенту рекомендував ухвалити в першому читанні депутатський законопроєкт. За першу дитину нардепи пропонують виплачувати допомогу в розмірі 50 тисяч гривень, за другу – 100 тисяч, за третю і кожну наступну – 150 тисяч. Розмір допомоги не переглядали вже досить давно, а підвищити її політики обіцяють уже років двадцять. «Слово і діло» відстежило, як політики незалежної України обіцяли підвищити виплати при народженні дитини.

Закон «Про державну допомогу сім'ям з дітьми», на підставі якого виплачують допомогу при народженні дитини, був ухвалений в 1992 році. Спочатку її виплачували в розмірі декількох мінімальних зарплат.

Але в 2002 році закон змінили і розмір допомоги скоротився до одного прожиткового мінімуму на дитину до 6 років. Тоді це було 307 гривень. Перед парламентськими виборами в тому році партія «Блок Наталії Вітренко» включила в програму обіцянку реалізувати державну програму стимулювання зростання народжуваності та заохочення багатодітності. Конкретики про цю програму не було, але можемо припустити, що вона передбачала підвищення допомоги при народженні дитини. Це була одна з перших обіцянок.

У 2004 році допомогу при народженні дитини збільшили до двох прожиткових мінімумів – до 644 гривень. Під час передвиборчої кампанії в 2004-му кандидатка у президенти Наталія Вітренко обіцяла «захищати материнство і дитинство», а також обіцяла зростання народжуваності. За рахунок чого – вона в своїй програмі не уточнила.

Як в Україні хочуть збільшити виплату при народженні дитини та яку допомогу ще можна отриматиНа скільки в Україні хочуть збільшити допомогу при народженні дитини і які ще виплати можна отримати на дитину.

Конкретна обіцянка було в програмі Віктора Ющенка – щонайменше у 10 разів збільшити грошову допомогу матері при народженні дитини. Можна сказати, що він на посаді президента впорався з цією обіцянкою: з 2005 року допомога при народженні дитини становила вже 22,6 прожиткових мінімумів або близько 8,5 тисяч гривень.

Перед парламентськими виборами в 2007 році відразу шість партій обіцяли підвищити розмір виплат: Комуністична партія України, Партія регіонів, «Наша Україна – Народна самооборона, «Блок Литвина», «Блок Юлії Тимошенко» і Блок «Аграрна Україна». У 2007-му розмір допомоги так само був 8,5 тисяч гривень: відразу при народженні дитини виплачували 3,4 тисячі, решту суми – протягом року рівними частинами.

У 2008 році відбулася реформа в системі виплат при народженні дитини – тепер вона стала залежати від того, яка це дитина в сім'ї – перша, друга чи третя.

У 2010 році Віктор Янукович як кандидат у президенти обіцяв, що з 2011-го при народженні першої дитини сім'я отримуватиме 25 тисяч гривень, другої – 50 тисяч, третьої і кожної наступної – по 100 тисяч гривень. Відповідний закон дійсно був ухвалений в 2011 році, але при цьому збільшили терміни виплати допомоги: відразу виплачували суму в дев'ятикратному розмірі прожиткового мінімуму, а решту протягом року для першої дитини, двох років – для другої і трьох років – для третьої і кожної наступної.

За два роки розмір допомоги трохи збільшився за рахунок зростання мінімального прожиткового мінімуму. Перед парламентськими виборами-2012 Партія регіонів пообіцяла, що розмір допомоги за першу дитину становитиме 28 тисяч 830 гривень, другу – 58 тисяч 660 гривень, третю – 115 тисяч 320 гривень. До 2017 року обсяг цих виплат обіцяли збільшити ще в два рази.

Партія «Наша Україна» в 2012 році просто обіцяла збільшити виплати при народженні дитини, а «Радикальна партія Олега Ляшка» обіцяла, що «родина отримуватиме максимальну допомогу при народженні дитини». Розмір «максимальної допомоги» не уточнювався.

На парламентських виборах в 2014 році тільки одна партія обіцяла збільшити допомогу при народженні дитини – «Опозиційний блок» (і своє зобов'язання депутати не виконали). З кандидатів у президенти підвищити виплати обіцяв Олег Ляшко (знову без конкретних цифр). Володимир Саранов хотів збільшити виплати при народженні третьої дитини мінімум до 185 тисяч гривень. Валерій Коновалюк обіцяв, що держава за першу дитину виплачуватиме 50 тисяч гривень, за другу – 100 тисяч, за третю – 150 тисяч.

У 2014 році було ухвалене рішення платити фіксовану допомогу при народженні дитини – 41 тисячу 280 гривень, незалежно від «дитячого» прожиткового мінімуму і від того, перша це дитина, друга чи третя. Відтоді розмір допомоги не змінювався.

На минулих президентських виборах обіцянка змінити розмір цієї допомоги була особливо популярною. Вона була в програмі Петра Порошенка, Михайла Бондаря, Ольги Богомолець, Миколи Габера та Іллі Ківи. Сергій Тарута обіцяв, що держава буде платити 100 тисяч гривень при народженні першої дитини і 200 тисяч при народженні другої і кожної наступної.

Юрій Бойко та Олександр Вілкул обіцяли, що виплата при народженні первістка складе 100 тисяч гривень, при народженні другої дитини – 200 тисяч, третьої і наступної – 400 тисяч. Юлія Тимошенко обіцяла 50, 100 і 150 тисяч при народженні дітей.

Пенсії, аліменти, допомога на дитину: які соцвиплати зростуть від 1 липняЯк зміниться прожитковий мінімум, допомога на дитину, пенсії та інші соцвиплати в Україні з 1 липня – в матеріалі Слово і діло.

З тих партій, які пройшли до Верховної ради за підсумками виборів в 2019 році, «Батьківщина» обіцяла встановити виплати в розмірі 50 тисяч гривень за першу дитину, 100 тисяч – за другу і 150 тисяч – за третю і кожну наступну.

Крім того, обіцянки щодо виплат давали ВО «Свобода», партія «Незалежність» і «Опозиційний блок», але вони в парламент не пройшли.

У цьому році Кабмін Дениса Шмигаля підготував законопроєкт про збільшення розміру виплат при народженні малюка. Урядовий законопроєкт передбачає, що з 2022 року допомога становитиме 50 тисяч гривень. Перша виплата – 25% від суми (12,5 тисяч гривень), далі рівними частинами (10 тисяч 41 гривня) протягом 36 місяців. З 2023 року проводитиметься щорічна індексація виплат.

Нардепи від «Слуги народу» на чолі з Данилом Гетманцевим подали альтернативний законопроєкт, який і рекомендував ухвалити профільний комітет. Їхня пропозиція: при народженні першої дитини виплачувати 50 тисяч гривень, другої – 100 тисяч, третьої і кожної наступної – 150 тисяч. Додаткові кошти на це планують залучати за рахунок детінізації ринку алкоголю в Україні.

«Збільшення розміру допомоги при народженні дитини дозволить зробити перший крок до подолання негативної тенденції зменшення населення держави, а в подальшому, дозволить збільшити народжуваність в Україні. Крім того, законопроєкт дозволить родинам в перші роки життя дитини забезпечити її необхідним», – вважають нардепи.

Нагадаємо, як змінювалася демографічна ситуація в Україні за роки незалежності, можна подивитися на інфографіці.

Також ми писали, які виплати на дитину можна отримати в 2021 році.

Олександра Худякова, Сергій Міхальков, спеціально для «Слово і діло»

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: