«Скіфське золото»: як Україна сім років виборювала повернення колекції

Читать на русском

Апеляційний суд Амстердама сьогодні оголосив рішення, згідно з яким музейна колекція «скіфського золота» належить Україні і має бути повернена нашій державі. Тоді як Росія вимагала повернути її до окупованого нею Криму. Це рішення не зовсім остаточне, але все одно є великою перемогою України, адже історія зі «скіфським золотом» триває сім років. Докладніше – на інфографіці «Слово і діло».

Скіфське золото, згідно з рішенням суду в Амстердамі, належить Україні. Історія музейної колекції – на інфографіці.
Повернення скіфського золотаСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Історія зі «скіфським золотом» розпочалася влітку 2013 року. Тоді з експонатів Музею історичних цінностей та чотирьох музеїв Криму було сформовано цю колекцію, що складається з 584 експонатів вартістю понад мільйон євро.

Виставка, назва якої спочатку була «Крим – золото та таємниці Чорного моря», поїхала до Рейнського музею в Бонні (Німеччина), а потім – до музею Алларда Пірсона в Амстердамі (Нідерланди).

До Амстердама виставку привезли у лютому 2014 року, саме коли в Криму активно розвивалися події за участю російських військових. Після анексії і постало питання – експонати мають належати державі-організатору чи музеям у Криму.

У березні 2014 року російський віцепрем'єр Олександр Сич заявив про намір перевести колекцію «скіфського золота» до Ермітажу. Міністерство закордонних справ України у відповідь попросило Нідерланди гарантувати повернення експонатів до нашої країни.

У травні 2014 року юристи Амстердамського університету гарантійним листом підтвердили, що музейна колекція належить Україні. У Росії заявили, що неповернення експонатів до окупованого ними Криму вони будуть розцінювати як «схвалену крадіжку». У вересні 22 вироби з колекції все ж таки передали Україні, решта залишилася в Амстердамі.

З січня 2015 року в Нідерландах розпочався судовий процес щодо позову кримських музеїв, які вимагали повернути «скіфське золото» їм. За кілька місяців Україна стала однією зі сторін процесу.

Важливим було те, що ЮНЕСКО вважає Крим територією України, і об'єкти культурної спадщини також належать Україні.

Перше рішення у справі 14 грудня 2016 року виніс Окружний суд в Амстердамі: колекцію слід повернути Україні. Суд погодився з апеляцією України до конвенції ЮНЕСКО, згідно з якою культурна спадщина належить суверенній державі. При цьому Україна мала сплатити понад 100 тисяч євро за зберігання колекції музеєм.

У березні 2017-го представники кримських музеїв оскаржили рішення суду, а розгляд апеляції суд в Амстердамі розпочав лише у березні минулого року.

Зрештою, сьогодні, 26 жовтня, Апеляційний суд Амстердама підтвердив, що всі експонати виставки мають бути передані Україні. «Скіфське золото» має тимчасово зберігатися у Державному історичному музеї у Києві до стабілізації ситуації у Криму.

На жаль, це ще не кінець судових позовів: справа ще може перейти на розгляд до Верховного суду Нідерландів – у Росії вже підтвердили, що незабаром подадуть касаційну скаргу.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський прокоментував рішення Апеляційного суду в Амстердамі, який ухвалив повернути «скіфське золото» Україні.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: