Кулеба прокоментував повернення «скіфського золота»

Читать на русском
У МЗС вважають, що рішення Апеляційного суду в Амстердамі щодо повернення Україні експонатів виставки Крим. Золотий острів у Чорному морі є правильним.

У МЗС вважають, що рішення Апеляційного суду в Амстердамі щодо повернення Україні експонатів виставки «Крим. Золотий острів у Чорному морі» є правильним, оскільки повертає Україні частину її національного коду.

Про це повідомив сьогодні голова відомства Дмитро Кулеба.

«Скіфське золото повернеться додому. В Україні. Це велика перемога. Ми повернемо собі не просто музейні експонати, а частину нашого національного коду, реліквії, які свідчать про тисячі років нашої історії», - сказав Кулеба.

За його словами, дипломатична команда МЗС України та представники Мін'юсту та Мінкультури кілька років «вперто працювали» над поверненням скіфського золота в Україну.

«Ми перемогли і досягли справедливості», - наголосив міністр, додавши, що міжнародне право хоча й не швидке, але «невідворотне».

«Сьогоднішнє рішення доводить, що довга та завзята командна робота досягає великих результатів. Я впевнений, що так само, як ми повернули сьогодні скіфське золото, ми повернемо наших людей та наші тимчасово окуповані території», - підсумував Кулеба.

У свою чергу голова Мінкультури Олександр Ткаченко заявив, що чекає на повернення скіфського золота в Україну, проте впевнений, що на цьому спроби Росії заволодіти українськими цінностями не припиняться.

«Нарешті, справедливості для експонатів із Криму досягнуто. Вже незабаром скіфське золото повернеться до України. Де його законне місце є історичним. 26 жовтня, за рішенням Апеляційного суду Амстердама, колекція артефактів Крим. Золотий острів у Чорному морі буде передана Україні. Раніше вона тимчасово експонувалася в музеї Алларда Пірсона, і після окупації півострова Росія намагалася забрати експонати собі. Тобто фактично вкрасти. Проти чого одразу виступила Україна», - написав Ткаченко у Facebook.

«Чекаємо на повернення «скіфського золота» додому. Впевнений, що на цьому спроби країни-агресора заволодіти українськими цінностями не припиняться. Міністерство культури та інформаційної політики не допустить розкрадання нашої спадщини», - додав Ткаченко.

Нагадаємо, Апеляційний суд Амстердама у вівторок, 26 жовтня, оголосив рішення у справі про колекцію "скіфського золота". Воно було схвалене на користь України.

Сьогодні на рішення суду також відреагував президент Володимир Зеленський.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: