ВАКС не скасував підозри двом посадовцям державної фірми «Укрінмаш»

Читать на русском
Антикорупційний суд та апеляційна палата розглянули скарги адвокатів двом підозрюваним на повідомлені підозри.

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду не скасувала підозри двом посадовцям державної госпрозрахункової зовнішньоторговельної та інвестиційної фірми «Укрінмаш» Олександру Дітківському та Ігорю Яриновському, яких НАБУ і САП підозрюють у розтраті коштів.

Такі рішення 22 жовтня ухвалила АП ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

Як вказується в рішенні, 29 вересня слідча суддя відмовила адвокату Яриновського у скарзі на повідомлену підозру від НАБУ і САП. Тому адвокат підозрюваного подав апеляційну скаргу, яку залишили без задоволення. 6 жовтня слідча суддя ВАКС відмовила в скарзі на підозру й адвокату Дітківського. Його адвокат теж вирішив подати апеляцію, але так само програв.

Нагадаємо, за версією слідства, ексзаступник гендиректора «Укрінмашу» Костянтин Чередніченко організував розтрату коштів та службове підроблення в актах приймання-передачі виконаних робіт. Він як топ-посадовець був обізнаний, що департаментами «Укрінмашу» ведуться пошуки компаній для укладання зовнішніх контрактів. У 2014 році у нього з'явився умисел на розтрату коштів підприємства. До свого плану він залучив на той час директора фірми «Укрінмаш» Володимира Омельянчука, його наступника Сергія Слюсаренка, керівників відповідних департаментів фірми та свого знайомого Михайла Буянкова, який був директором та власником офшорної компанії Triangle Group Incorporated.

Саме цю компанію надалі залучили в якості агента для нібито допомоги в пошуку закордонних компаній, які зацікавлені в товарах Шосткинського казенного заводу «Імпульс», експортом яких займалася фірма «Укрінмаш». Як стверджував прокурор САП, фактично встановлено, що компанія Triangle Group Incorporated не виконувала жодних робіт, оскільки фірми-покупці товарів вже давно співпрацюють з «Укрінмашем», але попри це Triangle Group Incorporated отримувала агентські виплати.

Зокрема, фірмі на рахунки в Латвії перерахували в різний час: 28204 євро, 10631 євро, 18287 євро, 28819 євро, 11833 євро і 40748 євро. Загалом, на думку слідства, Чередніченко організував розтрату 3,49 млн грн. Вказані збитки встановлені висновками експертиз Харківського науково-дослідного інституту судових експертиз ім. Бокаріуса; експертами Служби безпеки України та довідкою Державної аудиторської служби.

Також підозра Чередніченку обґрунтовується відповідями на запити про міжнародну допомогу, які підтверджують, шо компанія Triangle Group Incorporated не виконувала жодних робіт; що директором та власником цього офшору є Михайло Буянков. До того ж, слідство зафіксувало деякі розмови фігурантів справи. На них працівники «Укрінмашу» обговорюють роботу Triangle Group Incorporated і вказують, що це «Костіни друзі» (мається на увазі Чередніченко). Також на НСРД зафіксована розмова Буянкова з абонентом «Ігор», де він називає Чередніченка тривалим партнером у напрямку його роботи та кумом.

13 жовтня 2021 року НАБУ і САП завершили слідство в цій справі.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: