$5 млн хабаря керівництву НАБУ і САП: засудженій повернули планшет

Читать на русском
Антикорупційний суд розглянув і задовольнив клопотання захисника засудженої про скасування арешту майна у кримінальному провадженні.
Вищий антикорупційний судфото: «Слово і діло»

Вищий антикорупційний суд скасував арешт і повернув планшет iPad mini Олені Мазуровій, яку на підставі угоди про визнання винуватості засудили до 5 років умовного строку у справі підкупу за 5 млн доларів керівництва Національного антикорупційного бюро і Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Таке рішення 5 жовтня ухвалила колегія суддів ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

Адвокат Мазурової подав до суду клопотання про скасування арешту планшету iPad mini. Вказану техніку вилучили під час обшуку у зв'язку з необхідністю його дослідження та відшукання електронних файлів, що мають значення для кримінального провадження. Водночас Мазурову вже визнали винною, цей планшет не є речовим доказом у справі, а покарання у вигляді конфіскації не призначали, тому арешт необхідно скасувати.

Прокурор САП проти задоволення клопотання не заперечував. Тож судді скасували арешт планшета засудженої і постановив його повернути.

«Клопотання захисника засудженої (Олени Мазурової – ред.) – Титаренка Сергія Михайловича – задовольнити. Скасувати арешт, накладений згідно з ухвалою слідчого судді ВАКС від 18 червня 2020 року на планшет iPad під час обшуку квартири, який належить (Мазуровій – ред.). Повернути (Мазуровій – ред.) вилучений під час обшуку 13 червня 2020 року планшет iPad», – йдеться в рішенні.

Як відомо, у цій справі обвинувачують колишнього першого заступника начальника Державної податкової служби Києва Миколу Ільяшенка та ексменеджера Burisma Group Андрія Кічу. Також однією з обвинувачених була колишня посадовиця Державної фіскальної служби Олена Мазурова, але вона пішла на угоду зі слідством, яку затвердив суд.

Нагадаємо, НАБУ затримало трьох осіб за підозрою в дачі хабаря Холодницькому і директору Бюро Артему Ситнику в розмірі 5 млн доларів. За версією обвинувачення, Андрій Кіча, Олена Мазурова та Микола Ільяшенко намагалися підкупити керівників антикорупційних органів, щоб вони закрили кримінальне провадження, в якому повідомлено про підозру Злочевському. Йдеться про справу заволодіння коштами стабілізаційного кредиту Нацбанку України, виданого підконтрольному Сергію Курченку Реал банку, і легалізації цих коштів. Наразі справа щодо трьох фігурантів розглядається в антикорупційному суді.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: