Суд не скасував підозру працівнику офісу бізнесмена Альперіна

Читать на русском
Антикорупційний суд не захотів розглядати скаргу на повідомлення про підозру фігуранту справи про махінації на митниці.

Вищий антикорупційний суд не скасував повідомлення про підозру Євгену Іскольду, якого НАБУ та САП підозрюють в участі у злочинній організації, очолюваній одеським бізнесменом Вадимом Альперіним.

Таке рішення 5 жовтня ухвалила слідча суддя ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

Сам підозрюваний Іскольд скерував до суду скаргу на повідомлену йому підозру. У ній він посилається на те, що відомості про можливе вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 212, ч. 1 ст. 255 КПК України, були внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань в листопаді 2019 року, тобто після введення в дію положення п. 10 ч. 1 ст. 303 КПК України. Тоді ж матеріали цих двох справ були об'єднані в провадження, де підозрюється Альперін та інші. Тому Іскольд вважає, що може скористуватися правом на оскарження підозри.

Він також вважає, що повідомлення йому про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 212, ч. 1 ст. 255 КПК України, є необґрунтованим, оскільки було порушено встановлений статтями 276-278 КПК України порядок повідомлення про підозру. Однак суддя не стала розглядати цю скаргу, оскільки основна справа Альперіна, в який також підозрюють Іскольда, була відкрита ще до можливості оскарження повідомлення про підозру. Тож суддя не відкрила провадження.

Як відомо, Іскольд залишився без обов'язків через неявку на три судових засідання у зв'язку з тим, що зламав ногу і перебував в медичному закладі. Але пізніше суд повторно поклав на нього такі обов'язки: прибувати за кожною вимогою; не відлучатися з території України без дозволу; повідомляти про зміну свого місця проживання та утримуватись від спілкування з іншими підозрюваними, а також свідками.

Нагадаємо. за версією слідства, Альперін створив злочинну організацію, яка займалася ввезенням до України товарів за заниженою митною вартістю. Як встановили у НАБУ, фірми з орбіти Альперіна імпортували товари за підробленими документами (інвойсами), які робили в офісі одеського бізнесмена в бізнес-центрі «Сонячний» в Одесі. У митних деклараціях компанії вказували занижену вартість товарів.

Після чого митники відмовляли в цих деклараціях, оскільки вартість була вказана неправдива. Пізніше митники з порушеннями коригували вартість ввезених товарів, що ставало підставою для скасування таких дій фірмами через суд. Внаслідок цих дій товари ввозили до України за заниженою митною вартістю, а фірмам повертали фінансові гарантії, які вони перераховували митникам для ввезення товару. За даними слідства, митники отримували від 80 до 200 доларів за контейнер з тканинами.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: