Подкаст «Словом» за 13 жовтня: «відкрите небо», нові правила пасажирських перевезень та перша «червона» зона карантину

Читать на русском

Про нарешті «відкрите небо», над яким Україна билася з 2007 року. Про нові правила пасажирських перевезень у зв’язку з посиленням карантинних заходів. Про першу «червону» зону цієї осені. А також про те, хто і як може нині позбавити народного депутата його мандата. «Слово і діло» пропонує огляд найважливіших новин і власної аналітики в аудіоформаті - в подкасті «Словом».

Україна і ЄС підписали угоду про «відкрите небо»

Згідно з документом будь-яка країна Євросоюзу зможе призначати будь-якого європейського перевізника для виконання рейсів в Україну. Крім того, європейські перевізники отримують право літати на внутрішніх українських рейсах.

Нагадаємо, Україна розпочала переговори про підписання авіаційної угоди ще у 2007 році. Основна мета – зрівняти в деяких правах українські та європейські авіакомпанії. Також передбачалося відкриття ринків авіаперевезень, як пасажирських, так і вантажних з поштовими.

Підписання угоди передбачає, що в Україні почнуть діяти європейські стандарти в галузі цивільної авіації – щодо захисту прав пасажирів, безпеки польотів, захисту навколишнього середовища тощо.

Докладніше про те, як Україна рухалась до підписання угоди про «відкрите небо» та хто з політиків давав які стосовно цього обіцянки - читайте у нашому аналітичному матеріалі з інфографікою на сайті.

Раніше наші аналітики зібрали все про обіцянку Володимира Зеленського підписати угоду про «відкрите небо» з Європейським Союзом.

А ще на порталі маємо окремий докладний матеріал про те, що ж дасть Україні ця авіаційна угода.

Карантин в Україні: нові правила пасажирських перевезень

Крім «відкритого неба», незабаром матимемо в країні й нові правила пасажирських перевезень, які запровадив Кабінет міністрів. Нові правила починають діяти з 21 жовтня. Вони поширюються на «жовту», «помаранчеву» та «червону» зони. Оскільки вже місяць немає жодної області в «зеленій» зоні, то обмеження фактично діятимуть на всій території України.

В уряді кажуть, що це вимушений крок для стримування поширення коронавірусу та збереження здоров’я громадян.

Про всі деталі нових правил для перевізників та пасажирів - читайте у нашому спецматеріалі з інфографікою на сайті та в телеграм-каналі.

Нагадаємо, У МОЗ озвучили, що 15 областей України відповідають «помаранчевій» зоні епідемічної небезпеки – через високий рівень шпиталізацій, завантаженість ліжок з киснем і підвищений коефіцієнт виявлення випадків інфікування коронавірусом.

Також Держкомісія ТЕБ та НС вирішила посилити карантин у Херсонській області. Вона перейде в «червону» зону карантину опівночі 15 жовтня.

У «червоній» зоні забороняється робота кафе, ресторанів, кінотеатрів, театрів, ринків, фітнес-центрів, проведення масових заходів. На дистанційне навчання переходять навчальні заклади, де не вакциновано 100% персоналу. Це не стосується тільки дитсадків та 1-4 класів шкіл.

Як можна позбавити народного депутата його мандата

Уже вкотре найбільша фракція монобільшості «Слуга народу» обговорюватиме питання партійної дисципліни й можливого виключення зі своїх лав незгодних із позицією пропрезидентської сили. Цього разу питання стоїть навіть гостріше – йдеться про можливість позбавлення депутатського мандата вже колишнього спікера ВР Дмитра Разумкова, якого нещодавно відкликали з посади.

Позбавити депутатських мандатів можуть й тих, хто не проголосував чи проголосував «проти» відкликання ексголови ВРУ.

В українській політиці вже були прецеденти, коли після виходу з фракції депутатів позбавляли мандатів. Утім, як і тоді, так і зараз дане питання викликає особливий резонанс – адже рішення про позбавлення мандата ухвалюють більшістю голосів на партійному з’їзді, хоча наділяють повноваженнями народних депутатів – виборці своїми голосами на виборчих дільницях під час виборів.

При цьому експерти, зокрема і у Венеціанській комісії, зауважували, що відкликання народних представників політичними партіями є неприйнятним у демократичній державі.

Про те, хто і за яких умов нині в Україні може позбавити народного депутата мандату - читайте у нашому тематичному матеріалі на порталі.

Більше цифр, більше фактів, матеріалів і аналітики — знаходьте на slovoidilo.ua

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: