Україна і Румунія підписали угоду про реверс газу

Читать на русском
ТОВ Оператор ГТС України та румунський оператор TRANSGAZ підписали міжоператорську технічну угоду (interconnection agreement) про взаємодію відповідно до європейських правил з 1 січня 2020 року.

ТОВ «Оператор ГТС України» та румунський оператор TRANSGAZ підписали міжоператорську технічну угоду (interconnection agreement) про взаємодію відповідно до європейських правил з 1 січня 2020 року.

Про це повідомляє пресслужба української компанії.

Як зазначили в пресслужбі, це означає, що у всіх постачальників з’явилась можливість вільно транспортувати блакитне паливо новим маршрутом постачання - з Південної Європи та Туреччини - через Болгарію і Румунію - до України та далі до Молдови.

«Тобто з 1 січня в міждержавній точці «Ісакча1-Орловка1» буде доступною потужність за маршрутом Україна-Румунія в розмірі 17,8 млн куб. м на добу, а також у зворотному напрямку - 15,8 млн куб. м на добу», - йдеться в повідомленні.

«Це рішення є історичним та надзвичайно важливим, адже дозволяє створити додатковий маршрут для імпорту газу до України насамперед для забезпечення газом споживачів Молдови та прикордонних споживачів України в Одеській області. Це дасть можливість безперебійно пройти зиму, навіть за умови ймовірного припинення транзиту газу з РФ», - прокоментував Сергій Макогон, генеральний директор новоствореного «Оператора ГТС України».

Під час зустрічі у місті Брюссель 12 грудня 2019 року оператори ГТС України, Молдови, Румунії та Болгарії принципово погодили текст угод щодо забезпечення реверсу трансбалканським газопроводом, а саме «Транзитом-1» в напрямку Болгарія-Румунія-Україна-Молдова.

Така угода створює для Молдови додаткову технічну можливість альтернативно імпортувати газ для власних потреб з Туреччини та Греції в разі, якщо «Газпром» зупинить транзит в Європу через територію України.

Вже найближчими днями відбудуться перші аукціони на бронювання потужностей на міждержавній точці «Ісакча1-Орловка1».

Нагадаємо, оператор ГТС отримав європейський сертифікат.

31 жовтня у Верховній раді був проголосований у другому читанні закон про анбандлінг «Нафтогазу». Це дозволить «Нафтогазу» працювати за європейськими правилами й апелювати до європейських партнерів щодо спільної позиції на переговорах.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: