До НАБУ передали справу ексголови Укрексімбанку

Читать на русском
Генпрокурор передала до Національного бюро та антикорупційної прокуратури справу колишнього очільника державного банку.
Укрексімбанк

Офіс генерального прокурора передав до Національного антикорупційного бюро кримінальне провадження за підозрою колишнього голови правління Укрексімбанку Олександра Гриценка у легалізації та розтраті коштів у справі медіа-холдингу UMH, який належав олігарху Сергію Курченку.

Про це йдеться в рішенні Вищого антикорупційного суду від 3 березня, повідомляє «Слово і діло».

Як відомо, 16 листопада 2019 року Служба безпеки України затримала Гриценка за підозрою у вчиненні злочинів. 18 листопада суд заарештував його з альтернативою 3 млн грн застави. 26 листопада адвокат Гриценка повідомив про внесення цих коштів.

Ще в жовтні 2020 року прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури виділив матеріали стосовно ексголови Укрексімбанку в окрему справу. 8 лютого слідство стосовно Гриценка призупинили у зв'язку з виконанням міжнародної правової допомоги, а саме направлення запиту до Кіпру. Втім адвокат підозрюваного просив поновити розслідування, оскільки цей запит нібито не пов'язаний з підозрою Гриценку. До того ж у справі ніяких інших слідчих дій не проводили.

Детектив НАБУ заперечував проти задоволення скарги і вказав, що запит безпосередньо стосується підозри ексголови Укрексімбанку. За його словами, лише після одержанні відповіді на запит можна проводити допити та інші слідчі дії. Вивчивши скаргу адвоката Гриценка, суддя відмовила в її задоволенні і залишила зупиненим слідство у справі.

Нагадаємо, за версією слідства, Гриценко як голова правління Укрексімбанку у змові з Курченком та іншими особами розробили і реалізували план вчинення дій для купівлі олігархом медіа-холдингу UMH у колишнього глави Адміністрації президента Бориса Ложкіна. Як вважають органи правопорядку, Гриценко допоміг Курченку легалізації грошових коштів, отриманих злочинним шляхом злочинною організацією, очолюваною колишнім президентом Віктором Януковичем, під час обслуговування Укрексімбанком кредитної лінії на 160 млн доларів для ТОВ «Ветек Медіа Інвест», з метою придбання компаніями, підконтрольними Курченком акцій медіа холдингу UMH. Вказаний кредит був погашений за рахунок грошей, які були заарештовані для спецконфіскації коштів злочинної організації Януковича, але для цього погашення з них нібито безпідставно зняли арешт.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: