Суд не побачив конфлікту інтересів у зверненні нардепа Киви до ДБР

Читать на русском
Столичний райсуд не побачив порушень законодавства у депутатських зверненнях члена українського парламенту до органів правопорядку.
Ілля Кивафото: Facebook

Печерський районний суд Києва не знайшов конфлікту інтересів у діях народного депутата від фракції «Опозиційна платформа-За життя» Іллі Киви, який надіслав депутатські звернення до генерального прокурора та керівника Державного бюро розслідування у власних інтересах.

Такі рішення ухвалила суддя Печерського райсуду Світлана Смик, повідомляє «Слово і діло».

У січні 2020 року в інтернеті з'явилося відео, на якому нардеп Кива побився з ветераном-учасником антитерористичної операції в Донецькій та Луганській областях. Пізніше з'ясувалося, що йдеться про Михайла Маймана. У коментарі пресі ветеран АТО підтвердив, що на відео він та повідомив, що Кива перший почав вигукувати до нього.

За словами Маймана, у нього неприязні стосунки з нардепом ще з часів, коли він був у зоні АТО. Кива нібито йому погрожував своїми зв'язками в Міністерстві внутрішніх справ. Водночас, як стверджував нардеп, ветеран Майман першим почав бійку. Кива підтвердив, що дійсно має з ним тривалі неприязні стосунки.

22 січня 2020 року на той час генеральний прокурор Руслан Рябошапка порушив кримінальне провадження за фактом бійки Киви з ветераном АТО. Вже наступного дня нардеп надіслав звернення до Рябошапки, в якому просив поінформувати про цю справу. 28 січня 2020 року Кива звернувся й на той час тимчасової виконувачки обов'язків директора ДБР Ірини Венедіктової з того самого питання.

Тож Національне агентство з питань запобігання корупції склало на нього два протоколи про конфлікт інтересів у політика. Ще в січні 2021 року суддя Смик закрила протокол про звернення Киви до генпрокурора. На її думку, в діях нардепа відсутній склад правопорушення, оскільки саме звернення до органів правопорядку не може трактуватися як вчинення дій в умовах конфлікту інтересів. Також суддя додала, що депутатське звернення не є тиском або зловживанням впливом. З таких самих підстав 9 вересня 2021 року Смик закрила й протокол стосовно звернення Киви до ДБР.

Нагадаємо, ДБР повідомило Киві про підозру в побитті ветерана АТО. Наразі справу слухають у Печерському райсуду Києва.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: