Ігри в цивілізацію: «ДНР» і «ЛНР» готують економічний альянс

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

Незаконні «республіки» Донбасу – «ДНР» і «ЛНР» підписали «договір» про створення «єдиної митної території і розвитку економічної інтеграції». Зняття «митних постів» має розпочатися вже 1 жовтня. Договір, як і саме існування обох «республік», безумовно, має фейковий характер. Однак цілком очевидно, що подібні дії не могли здійснюватися без мовчазної санкції Кремля, що перетворює «підписання» на неприємний сигнал для України.

«Договір» про створення єдиної митної території і розвитку економічної інтеграції між «ДНР» і «ЛНР» виконаний у формі обміну листами, які направили один одному ватажки терористичних «республік». Обидва «договори» розписані за всіма правилами дипломатичного протоколу, виконані на 30 сторінках і налічують 38 статей.

Представники «ЛНР» раніше пояснювали, що «об'єднання» буде йти за моделлю союзної держави між Росією і Білоруссю або навіть Євросоюзу. Нібито, це необхідно для того, щоб синхронізувати «законодавства» «ЛНР», «ДНР», Росії та Євразійського економічного співтовариства (ЄврАзЕС). Таким чином ініціатори розраховують підвищити середню зарплатню на території ОРДЛО в 2,3 раза, а пенсію – в 1,3 раза.

Зняття «митних постів» на «кордонах» між «республіками» (так-так, ця межа існувала, з пропускним режимом та іншими атрибутами) планується розпочати вже з 1 жовтня. У деяких місцях цей процес вже триває. При цьому в «ДНР» і «ЛНР» відзначають, що економічна інтеграція в майбутньому може призвести і до політичного зближення. Тобто, до об'єднання двох «республік».

Попри досить представницьку «оболонку», зважаючи на фейковий статус «ДНР» і «ЛНР», подібний обмін листами нагадує мережеву сесію відомої комп'ютерної гри Civilization. Так гравці, які створили віртуальні держави, ведуть між собою віддалене листування, домовляючись про альянси і спільні дії.

Саме як до гри і можна було б до цього ставитися. По-перше, якщо «лідери» хочуть підписати якийсь договір, то можна, наприклад, організувати обмін візитами. Навіщо такі важливі питання вирішувати шляхом листування? А по-друге, будь-яке об'єднання «республік» у принципі не передбачене Мінськими угодами, в яких окуповані території визнаються частиною України і повинні бути повернуті до її складу на певних умовах. Які, як відомо, не влаштовують Україну, про що йтиметься нижче.

Однак такий обмін листами ніяк не міг відбутися без мовчазного схвалення кремлівських кураторів, які, до слова, наразі ніяк не прокоментували майбутню економічну «інтеграцію» своїх маріонеток. Однак певний ланцюжок попередніх подій дозволяє припустити, що це «підписання» є певним сигналом для України.

Політичні умови Мінських домовленостей неприйнятні для України, а тому процес їхнього виконання зайшов у глухий кут. На цьому тлі Росія роздала частині жителів ОРДЛО свої паспорти і залучила їх до незаконного голосування на виборах до Держдуми РФ. Крім того, як уже повідомляло «Слово і діло» Росія в найближчі три роки готова виділити на соціально-економічні потреби ОРДЛО понад 900 мільярдів рублів. Це саме по собі означає початок повзучої анексії цих територій, бо немає жодного сенсу витрачати гроші на розвиток того, що потім доведеться віддати. А новина про економічну інтеграцію двох «республік» – це ще один сигнал про те, що окупована частина Донбасу в майбутньому може бути незаконно оголошена суб'єктом РФ, як це сталося з Кримом.

Хоча з іншого боку, все це може бути одним з методів примусу України до виконання політичної частини Мінських угод. Такий розвиток подій, як уже йшлося вище, безумовно, не влаштовує Київ, тому що може спричинити акції протесту в суспільстві. Але на іншому боці ваг – перспектива остаточної втрати частини територій. Теж не кращий сценарій для чинної влади.

Денис Попович, спеціально для «Слово і діло».

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: