Трильйон у шахту: Росія хоче виділити «ДНР» і «ЛНР» величезні суми

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

Росія в найближчі три роки готова виділити на соціально-економічні потреби ОРДЛО понад 900 мільярдів рублів. Про це повідомили ЗМІ. При цьому фінансування військового угруповання буде здійснюватися окремо. Якщо ця інформація відповідає дійсності, то Росія фактично активізує процес анексії окупованих територій Донбасу. При цьому гроші до адресатів можуть і не дійти.

Виділення 900 мільярдів рублів (близько 330 млрд грн), за даними ЗМІ, передбачено «Програмою прискореного соціально-економічного розвитку територій на 2022-2024 роки», яка була затверджена урядом РФ. У Кремлі розраховують, передусім, зрівняти зарплати в ОРДЛО із зарплатами в сусідній Ростовській області РФ. Розрив між середніми зарплатами досить великий і становить близько 20 тисяч рублів на користь російського регіону.

Фінансування так званих 1-го і 2-го «армійських корпусів» незаконних «ДНР» і «ЛНР» фінансуються за окремими статтями, які не стосуються соціально-економічної програми.

За даними ЗМІ, управління соціально-економічним життям на окупованих територіях Донбасу здійснюється через міжвідомчу комісію з надання гуманітарної підтримки постраждалим територіям південно-східних районів Донецької та Луганської областей України, створену в грудні 2014 року. Фінансування цих програм в «ЛНР» і «ДНР» відбувається через московський благодійний фонд підтримки міжнародних гуманітарних проектів. Певні посади в цьому фонді обіймають високопоставлені керівники угруповань «ДНР» і «ЛНР».

Тому неважко здогадатися, в яких саме кишенях осідали, осідають і осідатимуть кошти, що надходять з Москви. За даними «Інформаційного спротиву», сім'я ватажка «ДНР» Дениса Пушиліна веде розкішне життя. Наприклад, одна з дочок Пушиліна відпочила в Дубаї, де тільки номери в готелі коштують близько $3 тис. На цьому тлі робітники на окупованій частині Донецької області місяцями живуть без зарплатні. Зокрема, на підприємстві «Донецькгірмаш» заборгованість із зарплати сягнула 38 млн рублів. Колектив перебуває в передстрайковому стані.

Не ліпша ситуація склалася й у інших галузях економіки «ДНР». Зокрема, працівникам шахт, які входять у підприємство «Торезантрацит» до Дня шахтаря, який щорічно відзначається в останню неділю серпня, виплатили тільки 25% зарплати за липень, а залізничники в депо окупованої частини Донецької області змушені бігти в Росію через низьку зарплатню. Зокрема, це стосується депо в Ясинуватій, з якого звільнилися близько 65% співробітників.

У «ЛНР» все так само сумно. Наприклад, місцеві жителі окупованої частини Луганської області скаржаться на гострий брак медиків у лікарні, які також звільняються через низьку зарплатню. При цьому хворих у «республіці» все більшає.

Крім того, окупаційна влада Луганська відзначає, що внаслідок зносу автотранспорту, місту загрожує транспортний колапс. Кількість автомашин за останній рік зменшилася майже вдвічі. За даними ІС, за сім років конфлікту на Донбасі не було придбано жодної нової машини, а найновішій «Газелі» вже 12 років.

У такій ситуації абсолютно очевидно, що гроші, які Москва може виділити на розвиток окупованих територій, не дійдуть до адресата, а здебільшого будуть розкрадені на рівні «керівництва» «ДНР» і «ЛНР». Однак нам від цього не повинно бути легше. Якщо відомості про перерахування майже трильйона рублів правдиві, то це означає новий виток повзучої анексії Росією окупованих територій Донбасу. Якась частина коштів все одно потрапить за призначенням. Якась частина доріг буде відремонтована, якась частина машин закуплена, якась частина зарплат виплачена. І цього може виявитися цілком достатньо для того, щоб ще більша частина електорату потягнулася отримувати російські паспорти.

Денис Попович, спеціально для «Слово і діло».

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: