Церква категорично проти перекладу української з кирилиці на латиницю – Філарет

Читать на русском
Почесний патріарх ПЦУ вважає, що спроба перевести українську на латиницю - вірний шлях до національного безпам'ятства
Патріарх Філарет5 канал

Українська православна церква категорично проти будь-яких спроб перекласти українську мову з кирилиці на латиницю, оскільки це вірний шлях до Національного безпам'ятства народу.

Про це повідомив почесний Патріарх Православної церкви України, предстоятель УПЦ КП Філарет.

«Церква проти переходу українців з кирилиці на латиницю. Нинішня алфавітна система письма є усталеною на землях Руси-України ще з давніх часів просвітників слов'янських, святих Кирила і Мефодія, святого Климента Охридського. Вона є традиційною для українського народу, справжнім духовним національним надбанням, яким ми повинні пишатися» - заявив Патріарх.

Філарет нагадав, що Кирилиця присутня на стародавніх монетах Київської Русі, їй написані видатні пам'ятки української писемності. Своє походження Кирилиця веде з Болгарії, тому твердження про «російськості» кирилиці - помилкові та безпідставні. Київська Русь сприйняла кириличне письмо значно раніше, ніж це зробили росіяни, тому українці не повинні соромитися своєї писемності тільки тому, що її вкрала менш культурна Москва.

«Спроби відкинути всю цю багатовікову історичну культурну спадщину позбавляють наш народ історичної цінності, руйнують генетичний код і ставлять на шлях національного безпам'ятства. Згадаймо Тараса Шевченка, який вчив чужого вчитися і не боятися» - резюмував Патріарх.

Нагадаємо, 12 вересня 2021 року секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данилов висловив думку, що Україна повинна позбутися кирилиці і перейти на латиницю.

Відзначимо, що у 2018 році тодішній міністр закордонних справ Павло Клімкін пропонував обговорити можливе введення в Україні латиниці поруч з кириличним алфавітом. На той момент це викликало суперечливі відгуки.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: