Як будувалося централізоване сховище відпрацьованого ядерного палива

Читать на русском

Підприємство «Енергоатом» щорічно витрачає близько 200 млн доларів на транспортування і зберігання відходів ядерного палива на території Росії. Але тепер від послуг РФ можна відмовитися, адже в Чорнобильській зоні запрацювало централізоване сховище відпрацьованого ядерного палива. Воно протягом 50 років зможе приймати відходи з трьох українських АЕС і зберігати їх протягом 100 років. Сховище поетапно буде введено в експлуатацію до 2025 року. Як просувалася реалізація проєкту – на інфографіці «Слово і діло».

У 1997 році Україна підписала Об'єднану конвенцію про безпеку поводження з відпрацьованим ядерним паливом і радіоактивними відходами. Через три роки Верховна рада ратифікувала документ. Згідно з конвенцією, в Україні діє стратегія поводження з радіоактивними відходами, яка і передбачала будівництво централізованого сховища.

У липні 2003 року «Енергоатом» оголосив тендер з відбору компанії для будівництва сховища сухого типу. Воно має бути призначене для зберігання ядерних відходів Хмельницької, Рівненської та Южно-Української АЕС (у Запорізької АЕС є власне сховище). Переможець тендеру був визначений в кінці 2005 року – корпорація Holtec International. Вартість будівництва оцінили в 151 млн доларів.

Щоб запустити будівництво Рада мала ухвалити закон «Про роботу з відпрацьованим ядерним паливом щодо розміщення, проєктування та будівництва централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива реакторів типу ВВЕР». У 2009 році тодішній міністр палива і енергетики Юрій Продан обіцяв, що закон буде ухвалений восени. Однак депутати прийняли закон тільки в лютому 2012 року.

У квітні 2014 року Кабмін виділив земельну ділянку площею 45 гектарів в зоні відчуження, а в червні 2017 року затвердив проєкт будівництва сховища відпрацьованого ядерного палива. Вартість проєкту зросла до 1,4 млрд доларів.

Будівництво сховища почалося в листопаді 2017 року. Тоді віцепрем'єр Володимир Кістіон запевняв, що Україна зможе сама зберігати відпрацьоване ядерне паливо вже з 2020 року – як бачимо, прогноз не збувся.

Перша черга будівництва була завершена в кінці 2020 року. Прем’єр-міністр Денис Шмигаль пообіцяв в 2021-му прийняти рішення, щоб не поставляти відпрацьоване ядерне паливо до Росії. І свою обіцянку виконав. 11 серпня Кабмін затвердив програму поводження з відпрацьованим ядерним паливом вітчизняних АЕС до 2025 року. Згідно з нею, Україна відмовляється від зазначених послуг російських підприємств і планує зберігати відпрацьоване ядерне паливо у власному сховищі.

Роботу сховища презентували в зоні ЧАЕС 21 серпня. Повноцінно його запустять до 2025 року.

Нагадаємо, Кабмін схвалив Стратегію енергетичної безпеки України. Які загрози в ній прописані, можна подивитися на інфографіці.

Також «Слово і діло» писало, як в Україні намагаються побудувати новий патронний завод.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: