Хто з президентів України пережив напад

Читать на русском

П'ятого президента України Петра Порошенка 24 серпня облили зеленкою в центрі Києва. Інцидент стався під час Маршу захисників. Людину, яка це зробила, затримали (це виявився уродженець Чернігівської області 1999 року народження), але за словами адвоката Порошенка, відпустили з поліції без пред'явлення підозри. «Слово і діло» вирішило згадати інші випадки нападу на українських президентів.

Леонід Кравчук пережив замах до вступу на пост президента. У листопаді 1991 року під час виборчої кампанії в Харкові невідомий намагався вдарити Кравчука ножем, політика прикрив собою охоронець, який отримав поранення. Нападника не змогли затримати.

Один із найбільш резонансних замахів на українських політиків стався у 2004 році. Кандидата у президенти Віктора Ющенка отруїли діоксином. Під час передвиборчої кампанії, 5 вересня, Ющенко зустрічався з керівництвом Служби безпеки України і залишився на вечерю. Наступного дня політик відчув сильне нездужання, а 10 вересня був шпиталізований у клініку у Відні.

За висновком лікарів, Ющенка отруїли діоксинами, це підтвердили кілька експертиз. Винних у замаху не знайшли.

Своєрідний «замах» пережив Віктор Янукович, коли балотувався на пост президента в 2004 році. В Івано-Франківську біля університету імені Стефаника невідомі закидали його яйцями. Для Януковича все було серйозно – він упав, охоронці віднесли його в інший автомобіль і доставили в обласну лікарню.

Петро Порошенко в статусі кандидата у президенти в 2014 році розповів про пережитий замах. За словами Порошенка, під час поїздки в Луганську область його автомобіль обстріляли: політик вважає, що всю його групу намагалися захопити в заручники. Виїхати президенту з небезпечної зони допоміг начальник прикордонного загону.

Нагадаємо, раніше «Слово і діло» писало, хто з українських політиків загинув за нез'ясованих обставин.

Як часто президенти України змінювали керівників своїх адміністрацій, можна подивитися на інфографіці.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: