Другу справу про ТЕЦ Дубневичів розглядатиме ВАКС – апеляційна палата

Читать на русском
Апеляційна палата розглянула і залишила без задоволення клопотання адвоката про направлення кримінального провадження до іншого суду.
апеляційна палата Вищого антикорупційного судуфото: «Слово і діло»

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду залишила у ВАКС другий епізод привласнення природного газу НАК «Нафтогаз України» на 729,8 млн грн Новояворівською та Новороздільською ТЕЦ, власниками якої є брати Ярослав і Богдан Дубневичі.

Таке рішення 10 серпня ухвалила колегія суддів АП ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

Адвокат одного з обвинувачених просив передати цю справу з антикорупційного суду до Миколаївського районного суду Львівської області за підсудністю. На його думку, ця справа з порушенням правил предметної підсудності ВАКС, визначених статті 331 КПК та критеріями, передбаченими ч. 5 ст. 216 КПК. Адвокат вказав, що жоден з обвинувачених не належить до кола осіб, передбачених п. 1 ч. 5 ст. 216 КПК.

Водночас прокурор заперечував та просив відмовити в задоволенні клопотання про направлення провадження до іншого суду. За його словами, цими злочинами заподіяно тяжкі наслідки державним інтересам, у зв'язку з чим у контексті вимог абз.2 п.3 ч.5 ст.216 КПК вказане кримінальне провадження підсудне саме ВАКС.

«Клопотання захисника Руденка Сергія Олександровича, який діє в інтересах обвинуваченого, про направлення кримінального провадження №52018000000000547 від 12 червня 2018 року з ВАКС до іншого суду залишити без задоволення», – йдеться в ухвалі.

Нагадаємо, НАБУ і САП оголосили нові підозри у справі ТЕЦ Дубневичів у привласненні природного газу НАК «Нафтогаз України» на 729,8 млн грн. За даними «Слово і діло», серед підозрюваних ексдиректор ТОВ «Енергія» Ігор Кучма, керівник ТОВ «Енергія-Новий Розділ» Ігор Артимко, його заступник Ігор Ільків, фінансовий директор «Енергія-Новий Розділ» Олег Павлишин та ексдиректор ТОВ НВП «Енергія-Новояворівськ» Олександр Олексюк. За версією слідства, вони уклали низку угод про закупівлю в НАК «Нафтогаз України» природного газу для виробництва теплової енергії населенню. Для здешевлення тепла для цієї категорії споживачів, НАК постачав ТЕЦ газ за суттєво нижчими від ринкових цінами.

Внаслідок цих дій прибутковість виробництва електрики цими ТЕЦ перевищила 60% (проти 3-5% закладених в тариф Національною комісією, що здійснює регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП). Таким чином, на переконання детективів НАБУ, ТЕЦ отримали надприбутки, співставні з розміром збитків, завданих НАК «Нафтогаз України» внаслідок реалізації корупційної схеми.

Відповідно до висновків експертиз, у 2016-2017 роках учасники злочину організували заволодіння 151,8 млн куб. м природного газу на користь ТзоВ «Енергія-Новий Розділ» та ТзОВ «Енергія — Новояворівськ». Внаслідок цього НАК «Нафтогаз України» завдано збитків у розмірі 729,8 млн грн. Інший епізод про привласнення газу на 1,4 млрд грн уже розглядається у Вищому антикорупційному суді по суті.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: