САП скерувала до суду ще одну справу про ТЕЦ Дубневичів

Читать на русском
Антикорупційна прокуратура склала і скерувала до суду обвинувальний акт стосовно п'ятьох осіб, підозрюваних у заволодінні державним газом.

Спеціалізована антикорупційна прокуратура скерувала до суду другий епізод привласнення природного газу НАК «Нафтогаз України» на 729,8 млн грн Новояворівською та Новороздільською ТЕЦ, власниками якої є брати Ярослав і Богдан Дубневичі.

Про це повідомляє прес-служба САП.

«Прокурорами САП за матеріалами досудового розслідування детективів НАБУ скеровано до суду обвинувальний акт про обвинувачення 5 осіб у заволодінні майном держави (природним газом) в особі НАК «Нафтогаз України» вартістю 729,8 млн грн», – інформує прокуратура.

Обвинувальний акт скеровано до Вищого антикорупційного суду для розгляду по суті.

Нагадаємо, НАБУ і САП оголосили нові підозри у справі ТЕЦ Дубневичів у привласненні природного газу НАК «Нафтогаз України» на 729,8 млн грн. За даними «Слово і діло», серед підозрюваних ексдиректор ТОВ «Енергія» Ігор Кучма, керівник ТОВ «Енергія-Новий Розділ» Ігор Артимко, його заступник Ігор Ільків, фінансовий директор «Енергія-Новий Розділ» Олег Павлишин та ексдиректор ТОВ НВП «Енергія-Новояворівськ» Олександр Олексюк. За версією слідства, вони уклали низку угод про закупівлю в НАК «Нафтогаз України» природного газу для виробництва теплової енергії населенню. Для здешевлення тепла для цієї категорії споживачів, НАК постачав ТЕЦ газ за суттєво нижчими від ринкових цінами.

Внаслідок цих дій прибутковість виробництва електрики цими ТЕЦ перевищила 60% (проти 3-5% закладених в тариф Національною комісією, що здійснює регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП). Таким чином, на переконання детективів НАБУ, ТЕЦ отримали надприбутки, співставні з розміром збитків, завданих НАК «Нафтогаз України» внаслідок реалізації корупційної схеми.

Відповідно до висновків експертиз, у 2016-2017 роках учасники злочину організували заволодіння 151,8 млн куб. м природного газу на користь ТзоВ «Енергія-Новий Розділ» та ТзОВ «Енергія — Новояворівськ». Внаслідок цього НАК «Нафтогаз України» завдано збитків у розмірі 729,8 млн грн. Інший епізод про привласнення газу на 1,4 млрд грн уже розглядається у Вищому антикорупційному суді по суті.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: