Антикорупційний суд заарештував віцемера Миколаєва Коренєва

Читать на русском
Антикорупційний суд розглянув і задовольнив частково клопотання органів правопорядку про обрання запобіжного заходу підозрюваному.
Сергій Коренєвфото: «Слово і діло»

Вищий антикорупційний суд заарештував заступника міського голови Миколаєва Сергія Коренєва, якого НАБУ і САП підозрюють у причетності до заволодіння майже 27 млн грн на реконструкції Соборної площі в Миколаєві.

Таке рішення 12 серпня ухвалила слідча суддя Ольга Саландяк, повідомляє «Слово і діло».

«Клопотання детектива – задовольнити частково. Застосувати до підозрюваного Сергія Коренєва запобіжний захід у вигляді тримання під варту на 60 діб, тобто до 8 жовтня включно. Взяти його під варту в залі суду. Визначити підозрюваному альтернативний запобіжний захід у вигляді 3,5 млн грн застави», – сказала суддя.

У разі внесення застави на Коренєва покладуть наступні обов'язки: прибувати за першим викликом; повідомляти про зміну місця проживання та/або роботи; не відлучатися з Миколаєва без дозволу; утримуватися від спілкування з іншими підозрюваними, здати закордонні паспорти і носити електронний браслет.

Прокурор САП Сергій Козачина розповів, що Коренєв був обізнаний про неналежність виконання робіт на Соборній площі в Миколаєві. Зокрема, про це свідчить декілька листувань з абонентом «Алекс Фьодорович», який, за даними органів правопорядку, є мер Миколаєва Олександр Сєнкевич. Нібито мер міста надсилав Коренєву фотографії та відео проблем на Соборній площі, зокрема, засмічені стоки, через що площа перетворилася на басейн та погану покладену плитку. На це Коренєв обіцяв виправити. Крім того, віцемер общався з виконавцем роботи «Ларисой», яка просила державу в таємниці реконструкції.

Також, за словами прокурора, саме тільки виконання робіт з реконструкції було завищене на понад 200 тисяч гривень. Вартість деяких матеріалів була завищена щонайменше вдвічі, а дещо – в чотири рази. Як стверджував Козачина, Коренєв також спілкувався з депутаткою Одеської міської ради Мариною Лозовенко. Вона є директоркою фірми БВК «Пік-Буд», яка виконувала роботи на площі.

Водночас детективи не встановили, яку кількість грошей отримав Коренєв, оскільки вони передавалися в готівці.

Адвокати заперечували проти задоволення клопотання. На їх думку, підозра Коренєву необґрунтована.

Раніше суд заарештував посадовця Миколаївської міськради з альтернативою 943 400 грн застави.

Нагадаємо, НАБУ затримало віце-мера Миколаєва Коренєва на кордоні з Угорщиною. Також затримали депутатку Одеської міськради Лозовенко, першого заступника директора департаменту житлово-комунального господарства Миколаївської міськради Олександра Брижатого і ще одного керівника приватної компанії. Пізніше антикорупційні органи повідомили їм про підозру. Крім того, НАБУ викликало на допит мера Миколаєва Олександра Сєнкевича.

Як встановило слідство, в 2019 році департамент Миколаївської міськради оголосив тендер на виконання робіт з реконструкції Соборної площі. Як встановило слідство, заступник Миколаївського голови і перший заступник одного з департаментів міськради, зловживаючи службовим становищем, за попередньою змовою із шістьома особами – директорами приватних компаній, забезпечили перемогу у тендері одного наперед визначеної компанії БВК «Пік-Буд», яка і виконала роботи.

Однак, як засвідчила експертиза, роботи проведено за завищеними цінами, в результаті чого завдано понад 26,8 млн грн збитків місцевій громаді.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: