Заволодіння 27 млн грн: депутатку Одеської міськради заарештували

Читать на русском
Антикорупційний суд розглянув і задовольнив частково клопотання органів правопорядку про застосування запобіжного заходу підозрюваній.
Марина Лозовенко з адвокатом в суді

Вищий антикорупційний суд заарештував депутатку Одеської міської ради, директорку компанії «БВК «Пік-Буд» Марину Лозовенко, яку НАБУ і САП підозрюють у причетності до заволодіння майже 27 млн грн на реконструкції Соборної площі в Миколаєві.

Таке рішення 12 серпня ухвалив слідчий суддя ВАКС Сергій Мойсак, повідомляє «Слово і діло».

«Клопотання детектива – задовольнити частково. Застосувати до підозрюваної Марини Лозовенко запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 днів, тобто до 8 жовтня включно. Визначити підозрюваній Марині Лозовенко заставу в розмірі 1 407 400 грн», – оголосив суддя.

У разі внесення застави на Лозовенко покладуть такі обов'язки: прибувати за першим викликом; повідомляти про зміну місця проживання та роботи; не відлучатися з Одеси без дозволу; утримуватися від спілкування з іншими підозрюваними та здати на зберігання закордонні паспорти.

За словами прокурорки САП Олени Дроботової, депутатка Лозовенко залучила своїх знайомих-керівників приватних фірм, які брали участь у тендері на реконструкцію Соборної площі в Миколаєві. Також, підозрювана нібито розповідала, яку продукцію треба включати в смету.

Крім того, прокурорка зачитувала листування фігурантів розслідування, які обговорювали перерахування коштів Лозовенко та процедуру проведення робіт на Соборній площі. Дроботова додала, що фігуранти також видаляли окремі повідомлення в листуваннях і обговорювали, що саме треба видалити. Зокрема, деякі листування стосувалися дат проведення обшуків або перерахування коштів, втім спеціалісти НАБУ змогли видалені повідомлення відновити.

Адвокати Лозовенко заперечували проти задоволення клопотання. Вони також просили застосувати до депутатки запобіжний захід у вигляді особистого зобов'язання з покладанням деяких обов'язків.

Раніше суд заарештував посадовця Миколаївської міськради з альтернативою 943 400 грн застави.

Нагадаємо, НАБУ затримало віце-мера Миколаєва Коренєва на кордоні з Угорщиною. Також затримали депутатку Одеської міськради Лозовенко, першого заступника директора департаменту житлово-комунального господарства Миколаївської міськради Олександра Брижатого і ще одного керівника приватної компанії. Пізніше антикорупційні органи повідомили їм про підозру. Крім того, НАБУ викликало на допит мера Миколаєва Олександра Сєнкевича.

Як встановило слідство, в 2019 році департамент Миколаївської міськради оголосив тендер на виконання робіт з реконструкції Соборної площі. Як встановило слідство, заступник Миколаївського голови і перший заступник одного з департаментів міськради, зловживаючи службовим становищем, за попередньою змовою із шістьома особами – директорами приватних компаній, забезпечили перемогу у тендері одного наперед визначеної компанії БВК «Пік-Буд», яка і виконала роботи.

Однак, як засвідчила експертиза, роботи проведено за завищеними цінами, в результаті чого завдано понад 26,8 млн грн збитків місцевій громаді.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: