Віцемера Миколаєва звільнив з-під варти, але продовжують обирати запобіжний захіж

Читать на русском
Антикорупційний суд розглянув і задовольнив частково скаргу адвокатів підозрюваного на незаконне його затримання.
Сергій Коренєвфото: «Слово і діло»

Вищий антикорупційний суд звільнив з-під варти заступника міського голови Миколаєва Сергія Коренєва, якого НАБУ і САП підозрюють у причетності до заволодіння майже 27 млн грн на реконструкції Соборної площі в Миколаєві. Водночас запобіжний захід йому продовжують обирати.

Таке рішення 12 серпня ухвалила слідча суддя Ольга Саландяк, повідомляє «Слово і діло».

«Скаргу захисника Сергія Коренєва Владислава Грищенка, подану в порядку статті 206 КПК України – задовольнити частково. Звільнити Сергія Коренєва з-під варту в залі суду. В іншій частині скарги – відмовити», – оголосила суддя.

Таким чином, суддя звільнила Коренєва з-під варти, але відмовилася визнати незаконним його затримання. Водночас в рішенні Саландяк вказала, що причин для затримання віцемера Миколаєва не було.

Наразі суд продовжує обирати запобіжний захід Коренєву, його лише випустили зі скляного боксу.

Адвокат Коренєва Євген Грущовець стверджував, що його клієнта затримали незаконно. За його словами, детективи НАБУ вже чекали на віцемера Миколаєва на кордоні, а значить знали про його поїздку. До того ж, Коренєв повідомив про відпустку завчасно в Миколаївську міськради та до Служби безпеки України. Як стверджував захисник, якби Коренєв хотів втекти, то не стояв би в черзі на кордоні, а зробив це за 30 хвилин. Тому адвокат просив визнати незаконним затримання підозрюваного.

Прокурор САП Сергій Козачина заперечував проти задоволення скаргу. Він зазначив, що детективи лише зранку після початку обшуку за місцем проживання Коренєва дізналися про його відпустку. Після чого детективи вирушили до Мукачева, де за оперативною інформацією ночував віцемер Миколаєва, але після прибуття на місце його вже не було. Тому детективи поїхали на кордон, де, за даними НАБУ, Коренєв стояв у черзі на виїзд.

Також прокурор повідомив, що СБУ немає жодного відношення до НАБУ або САП, а тому інформацією про поїздку віцемера вони не мали. До того ж, як стверджував Козачина, Коренєв з якоїсь причини залишив свій основний телефон, яким постійно користувався, а з собою взяв абсолютно новий і пустий телефон. На ньому нібито не було ані переписок, ані контактів. Прокурор підкреслив, що після початку обшуку Коренєва поінформували про це, в тому числі, його теща, яка залишилася сидіти з малолітніми дітьми, проте він не відреагував і продовжив рух за кордон.

Раніше суд заарештував посадовця Миколаївської міськради з альтернативою 943 400 грн застави.

Нагадаємо, НАБУ затримало віце-мера Миколаєва Коренєва на кордоні з Угорщиною. Також затримали депутатку Одеської міськради Лозовенко, першого заступника директора департаменту житлово-комунального господарства Миколаївської міськради Олександра Брижатого і ще одного керівника приватної компанії. Пізніше антикорупційні органи повідомили їм про підозру. Крім того, НАБУ викликало на допит мера Миколаєва Олександра Сєнкевича.

Як встановило слідство, в 2019 році департамент Миколаївської міськради оголосив тендер на виконання робіт з реконструкції Соборної площі. Як встановило слідство, заступник Миколаївського голови і перший заступник одного з департаментів міськради, зловживаючи службовим становищем, за попередньою змовою із шістьома особами – директорами приватних компаній, забезпечили перемогу у тендері одного наперед визначеної компанії БВК «Пік-Буд», яка і виконала роботи.

Однак, як засвідчила експертиза, роботи проведено за завищеними цінами, в результаті чого завдано понад 26,8 млн грн збитків місцевій громаді.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: