ВАКС пришвидшив передачу до суду вугільної «справи Кропачова»

Читать на русском
Антикорупційний суд розглянув і задовольнив частково клопотання Національного бюро про встановлення строку для ознайомлення з матеріалами досудового розслідування.
Вищий антикорупційний судфото: «Слово і діло»

Вищий антикорупційний суд пришвидшив передачу до суду кримінального провадження про заволодіння понад 51,17 млн грн трьох державних вугледобувних підприємств, так званої справи вугільного бізнесмена Віталія Кропачова.

Таке рішення 5 серпня ухвалив слідчий суддя ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

Як відомо, у серпні 2020 року НАБУ і САП завершили розслідувати цю справу. Відтоді сторона захисту знайомиться з матеріалами слідства, однак, на думку НАБУ і САП, деякі учасники зволікають з процедурою. Тому у лютому 2021 року органи правопорядку просили обмежити строки одному підозрюваному з адвокатами, а в серпні – ще одній підозрюваній з адвокатами. Обидва клопотання суддя задовольнив і обмежив сторону захисту в строках до 15 вересня.

Нагадаємо, в цій справі НАБУ і САП повідомили про підозру спочатку двом особам. Їх заарештував суд. Пізніше органи правопорядку запідозрили ще шістьох осіб.

Слідство встановило, що впродовж 2016-2018 років група осіб організувала схему, в результаті якої фактично встановила контроль за державними закупівлями трьох ДП «Селидіввугілля», «Мирноградвугілля» та «Шахтоуправління Південнодонбаське №1». Йдеться про весь ланцюг – від моніторингу потреб держпідприємств у закупівлях, формування умов тендерів, комунікації з потенційними постачальниками до визначення очікуваної вартості закупівлі, переможця тендерів та контролю за розрахунками з ним.

У 69 закупівлях зазначених вугледобувних підприємств, які досліджували НАБУ та САП і в яких встановили факти порушення законодавства, договори на постачання отримувала одна компанія – ТОВ «Доненергоекспорт». При цьому йшлося про постачання найрізноманітніших позицій: паливно-мастильні матеріали, запасні частини до гірничо-шахтного обладнання, металовироби, кабельна продукція для шахт. Однак, фактично ця компанія виконувала роль посередника, перепродуючи з націнкою товар, придбаний в учасників реального сектору. Ті, своєю чергою через навмисно створені учасниками схеми перешкоди не мали реальних шансів напряму співпрацювати з держпідприємствами.

За даними «Слово і Діло», технічними учасниками тендерів, в яких перемагало ТОВ «Доненергоекспорт», були компанії «Тріалтрейд» і «Універсал Інвест-Строй». Вказані компанії нібито пов'язані з бізнесменом Кропачовим. Детективи встановили, що фірми «Доненергоекспорт» і «Тріалтрейд» використовували одну й ту саму IP-адресу під час подачі податкових декларацій. Більш того, частина отриманих від держпідприємств коштів було перераховано «Тріалтрейд» на рахунок компанії «ВБ Нерухомість», підписантом якої є дочка Кропачова Юлія. Крім того, засновником «ВБ Нерухомість» є фірма самого бізнесмена «Укрдонінвест».

Упродовж майже трьох років ці три державні підприємства, виконуючи вказівки організаторів схеми, закупили за завищеними цінами різноманітне обладнання, запасні, витратні матеріали та інші товари, іноді навіть без нагальної потреби, на загальну суму майже 174,5 млн грн, незаконно переплативши понад 51,17 млн грн.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: