Генсек ООН виступив за повну ліквідацію ядерної зброї у світі

Читать на русском
Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш заявив, що єдиною гарантією незастосування ядерної зброї у світі є її повна ліквідація.
Reuters

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш заявив, що єдиною гарантією незастосування ядерної зброї у світі є її повна ліквідація.

Про це він повідомив у Твіттері.

«Єдиною гарантією незастосування ядерної зброї є її повна ліквідація», – написав Гутерреш.

Він також закликав всі держави, які володіють ядерною зброєю, як окремо, так і спільно, вжити заходів зі зменшення ризику від ядерної зброї. За словами генсека ООН, нині він глибоко стурбований відсутністю прогресу відносно досягнення мети щодо світу без ядерної зброї.

Нагадаємо, новий президент Ірану Ібрахім Раїсі в ході офіційної церемонії інавгурації пообіцяв, що Іран не буде намагатися створювати ядерну зброю і підкреслив, що іранська ядерна програма є мирною.

Додамо, у 2015 році між Іраном, США, Росією, Китаєм, Великобританією, Францією і Німеччиною було укладено угоду, за якою Тегеран повинен обмежити ядерну програму в обмін на скасування західних санкцій. З початку інспекцій в січні 2016 року, ніяких порушень цього Договору з боку Тегерана виявлено не було.

Однак, у травні 2018 року президент США Дональд Трамп оголосив про односторонній вихід з цієї Угоди та звинуватив Тегеран у спробах створити ядерну зброю. Надалі США наклали на Іран нові економічні санкції та оголосили про штрафні санкції для тих, хто буде здійснювати будь-які операції з країною.

У відповідь на це, Тегеран повідомив Китаю, Франції, Німеччини, Росії та Великобританії про намір відмовитися від дотримання деяких умов ядерної угоди.

9 лютого 2021 року в адміністрації Байдена озвучили умови, за яких США піде на відновлення ядерної угоди.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: