Країни Балтії вимагають розширити санкції проти Білорусі через мігрантів

Читать на русском
Прем'єр-міністри Литви, Латвії та Естонії зробили спільну заяву, в якій закликають ввести додаткові санкції проти Білорусі.
Фото BBC

Прем'єр-міністри Литви, Латвії та Естонії зробили спільну заяву, в якій закликають ввести додаткові санкції проти Білорусі.

Про це йдеться у спільній заяві Литви, Латвії та Естонії.

У заяві йдеться, що прем'єр-міністри країн Балтії рішуче засуджують всі спроби Білорусі використовувати нелегальну міграцію для надання політичного тиску на ЄС і його держави-члени. Прем'єр-міністр Литви Інгріда Шимоніте вважає, що зовнішній кордон ЄС з сусідом, що знаходиться під контролем диктатора, не може обійтися без фізичного бар'єру, і Литва не бачить альтернативи його будівництву.

«Наша принципова позиція полягає в тому, що ЄС повинен інвестувати у зміцнення захисту своїх зовнішніх кордонів. Відповідальність за захист зовнішніх кордонів ЄС не може лежати тільки на державах-членах – це спільна відповідальність всього ЄС», – заявила вона.

Прем'єр-міністр Литви підкреслила, що вся відповідальність за незаконне ввезення мігрантів і наслідки цього злочину лежить на білоруському режимі.

Прем'єр-міністри закликають Раду ЄС і партнерів розширити індивідуальні та секторальні санкції щодо білоруського режиму, а також встановити новий режим санкцій щодо всіх сторін, залучених в спонсороване державою використання потоків нелегальної міграції.

Нагадаємо, Служба охорони державного кордону Литви запропонувала побудувати на кордоні з Білоруссю сітчастий паркан заввишки чотири метри і колючим дротом. Також розглядався варіант будівництва кам'яної стіни, але через особливості ґрунту від нього відмовилися.

Водночас, Олександр Лукашенко доручив силовикам посилити роботу з охорони державного кордону і закрити буквально кожен метр.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: