У Білорусі хочуть створити офіцерські команди для ліквідації опозиціонерів – Латушко

Читать на русском
Латушко нагадав, що вперше ініціативу створення груп для ліквідації опозиціонерів висловив особисто глава Білорусі Олександр Лукашенко
Павло ЛатушкоDeutsche Welle

Силові структури Білорусі прийняли рішення про створення груп з офіцерів Головного розвідувального управління, основним завданням яких буде ліквідація білоруських опозиціонерів за кордоном.

Про це заявив член Президії Координаційної ради білоруської опозиції Павло Латушко в ефірі телеканалу «Україна 24».

Коментуючи смерть в Україні голови опозиційної організації «Білоруський дім», Латушко зазначив, що опозиціонери отримують на свою адресу погрози від режиму, навіть перебуваючи за кордоном.

«Останнім часом ми чуємо погрози на адресу лідерів білоруської опозиції за кордоном. Польща не є винятком. Після того, що сталося з літаком з Протасевичем, було озвучено, що наступним буду я, що мене в багажнику вивезуть за межі Польщі. Кожен день йдуть загрози, так що небезпека реальна. З іншого боку, це не повинно нас демотивувати, тому що коли ми вже встали на цей ризикований шлях, треба працювати, повернути право в Білорусь» - сказав він.

Загибель глави «Білоруського дому в Україні» Шишова: що відомо на даний моментБілоруський активіст Віталій Шишов був знайдений повішеним вранці 3 серпня. Що про це відомо, зібрало Слово і діло.

Латушко нагадав, що вперше ініціативу створення груп для ліквідації опозиціонерів висловив особисто глава Білорусі Олександр Лукашенко. Причому зробив він це абсолютно відкрито, як і пізніше керівники ряду силових відомств країни.

«Ми звернулися до МЗС Польщі з проханням забезпечити охорону Народному антикризовому правлінню, тут знаходяться і члени Координаційної ради. Деякі дії відбуваються. Треба говорити в інтернеті про безпеку білоруської опозиції за межами Білорусі, насамперед у сусідніх країнах. У нас є інформація, що в Генеральному штабі Міноборони Білорусі заступник начальника Генштабу, генерал Павло Муравейко виступає за те, щоб організувати групи по 30-40 офіцерів ГРУ, які повинні займатися ліквідацією білоруських опозиціонерів. Про це раніше говорив і глава КДБ Тертель, заступник глави МВС Карпенков в інтерв'ю публічно, про це особисто говорив Лукашенко. Так що є і неофіційні дані, які ми отримуємо, і публічні загрози» - резюмував він.

Нагадаємо, 2 серпня стало відомо про зникнення Віталія Шишова - він не повернувся з ранкової пробіжки. Його пошуком займалися правоохоронці та активісти. Вранці 3 серпня Шишова знайшли повішеним в одному з парків Києва.

Поліція зараз розглядає дві версії смерті Шишова, серед них-приховування умисного вбивства.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: