ВАКС заново розпочне розгляд справи про кіотські гроші

Читать на русском
Антикорупційний суд об'єднав два справи стосовно кіотських грошей і призначив підготовче засідання на початок серпня.
Вищий антикорупційний судфото: «Слово і діло»

Вищий антикорупційний суд призначив на 9 серпня підготовче засідання у справі про замах на розтрату державних коштів, виділених Україні на підставі Кіотського протоколу до рамкової конвенції ООН про зміну клімату.

Таке рішення 29 липня ухвалив ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

«Призначити підготовче судове засідання у об'єднаному кримінальному провадженні...на 13:00 9 серпня 2021 року», – йдеться в рішенні.

Як відомо, у цій справі обвинувачують Вадима Левченка, колишнього директора ДП «Українські екологічні інвестиції» Олексія Коваля, чинного керівника комунального підприємства електричних мереж зовнішнього освітлення «Одесміськсвітло» Олександра Прокопця, ексзаступника головного інженера Южно-Української АЕС Дмитра Соколова, Ігоря Рахімова, директора ТОВ «Агротехбуд» Олексія Алтуніна, Романа Кравченка, Оксану Добриловську і ще одну особу.

За версією слідства, Міністерство екології та природних ресурсів України за рахунок коштів, отриманих за Кіотським протоколом, мало профінансувати проект із заміни світильників з лампами розжарювання на світильники на основі LED-технологій на об’єктах соціальної інфраструктури по всій країні. В результаті змови посадових осіб ДП «Укрекоінвест», відповідального за організацію тендеру, з низкою приватних структур, підрядником обрано маловідоме ТОВ «Агротехбуд», яке мало виконати роботи з переоснащення на умовах 70%-ї передплати.

Детективи НАБУ встановили, що виконувати роботи за проектом злочинці не мали наміру, а отримані кошти планували перерахувати компаніям із ознаками фіктивності. Відповідно до висновку судової економічної експертизи, проведеної за постановою прокурора САП, сума потенційних збитків від злочину склала 336 млн грн. Всього ж підприємство з ознаками фіктивності – ТОВ «Агротехбуд» – мало отримати грошові кошти в сумі 480 млн грн.

Нагадаємо, ВАКС закрив частину обвинувачення у справі «кіотських грошей» через декриміналізацію. Також одного з фігурантів вирішили заочно судити.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: