Операція «звільнення»: український силовий блок накрив вітер змін

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

Останні кілька тижнів українським силовим блоком прокотилася низка звільнень. Все почалося зі звільнення міністра внутрішніх справ Арсена Авакова і продовжилося кадровими рокіруваннями в СБУ, Міноборони і командуванні Збройних сил. Офіційні пояснення причин цих звільнень викликають більше запитань, ніж відповідей.

28 липня президент Володимир Зеленський звільнив начальника Генерального штабу Збройних Сил України Сергія Корнійчука, командувача Десантно-штурмових військ ЗСУ Євгена Мойсюка і командувача Об'єднаних сил Володимира Кравченка.

Днем раніше своєї посади позбувся головнокомандувач ЗСУ Руслан Хомчак. Як пояснили у президента – через відсутність синергії між Міноборони і ЗСУ. А простіше кажучи, через давній конфлікт між Хомчаком і міністром оборони Андрієм Тараном. Вихід Хомчака, швидше за все, потягнув за собою й всі інші звільнення у командуванні ЗСУ.

Хмари згущуються і над Тараном. Декількома днями раніше уряд звільнив трьох заступників міністра оборони – Олександра Миронюка, Ігоря Старобінського і Ігоря Халімона. Однак Андрій Таран поки що посаду зберігає. З чуток, він зумів знайти підхід до глави Офісу президента Андрія Єрмака.

Про можливу роль Єрмака у всіх цих процесах – трохи згодом. А тепер знову про звільнення. До початку перестановок в армії, Володимир Зеленський звільнив першого заступника голови СБУ – керівника Антитерористичного центру при Службі безпеки України Руслана Баранецького, першого заступника голови СБУ – начальника головного управління по боротьбі з корупцією і оргзлочинністю Василя Малюка; начальника департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки СБУ Олексія Корнійчука; начальника управління СБУ в Чернівецькій області Віталія Монастирецького.

Звільнення в керівництві СБУ в Офісі президента пояснили потребою «суттєвої активізації боротьби з контрабандою». «Темп роботи проти контрабанди, який ми бачимо зараз, не може нікого влаштовувати», – відзначили в ОП. Пояснення досить дивне, якщо врахувати, що боротьба з контрабандою не входить до переліку основних функцій СБУ. Однак, якщо згадати про те, що за даними ЗМІ, Руслан Баранецький нібито доповів Офісу президента про операцію із затримання членів приватної військової компанії «Вагнера» минулого року – багато що стає на свої місця.

Нагадаємо, історія з «вагнерівцями» трапилася рік тому, коли в Білорусі затримали 33-х співробітників цієї ПВК. Пізніше з'ясувалося, що це затримання означало провал операції із затримання «вагнерівців», ретельно спланованою контррозвідкою СБУ. Нитки провалу нібито вели саме в ОП, оскільки, за даними ЗМІ, доповідь щодо спецоперації Баранецький зробив саме в присутності пана Єрмака. Вчинок, до речі, досить дивний. Не менш дивний, ніж спроби пояснити звільнення керівників СБУ слабкою боротьбою з контрабандою. Навіщо розповідати про деталі секретної спецоперації керівнику Офісу президента – людині, яка не має жодного стосунку до діяльності спецслужб. Це рівнозначно тому, якби міністр внутрішніх справ доповідав главі ОП про намір ліквідувати банду небезпечних злочинців і вбивць.

До слова, парад відставок почався саме зі звільнення глави МВС Арсена Авакова. Що може стояти за цим звільненням, ми вже розповідали.

Наведені вище факти свідчать про те, що причини кадрових перестановок пов'язані не з бажанням посилити перебіг реформ, а скоріше з прагненням зачистити кінці (над ОП довгий час висів дамоклів меч розслідування Belligcat про історію з «вагнерівцями», але тема заглухла) і заодно перепідпорядкувати силовий блок єдиному центру. Про це свідчать і наміри вивести Національну гвардію і Державну прикордонну службу з-під контролю МВС. Заяви про це пролунали від керівників фракції «Слуга народу» незадовго після відставки Авакова.

Навіщо все це потрібно? Найпростіше пояснення – Банкова навсправжки побоюється спалаху суспільного невдоволення восени цього року. Однак можливі й інші версії, про які ми напевно дізнаємося, враховуючи невміння нинішньої влади контролювати «зливи» інформації.

Денис Попович, спеціально для «Слово і діло».

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: