Кожен третій українець їде працювати до Польщі на півроку – дослідження

Читать на русском
Короткострокова трудова міграція призводить до того, що українців воліють запрошувати працювати на низькому рівні
Ілюстративне фотоВідкрите джерело

Кожен третій українець приїжджає на роботу до Польщі на пів року, а половина заробітчан згодна працювати максимум три місяці.

Про це повідомляє Finance з посиланням на дослідження компанії Personnel Service.

Так, за даними дослідження, часові рамки перебування українців у Польщі розподілилися наступним чином:

  • 47% - максимум 3 місяці;
  • 30% - від 3 до 6 місяців;
  • 14% - від 6 до 12 місяців;
  • 4% - понад 12 місяців.

При цьому 71% опитаних за останні п'ять років відвідували Польщу більше одного разу, а 65% мають намір приїжджати працювати й далі. Однак у дослідженні наголошується, що короткострокова трудова міграція призводить до того, що українців воліють запрошувати працювати на низькому рівні. Оскільки легально в Польщі можна працювати лише до пів року, компаніям невигідно інвестувати в підготовку персоналу з громадян України на вищі посади.

Попри це, відсоток займаних українцями спеціалізованих посад виріс з 4% у 2019 році до 12% у 2021 році. Однак при наявності у 50% респондентів вищої освіти 71% займає в Польщі низькі посади, 20% працює у сфері послуг, 5% у сфері, що вимагає розумової праці й тільки менш як 1% належить до управлінського персоналу.

Нагадаємо, Всеукраїнська асоціація компаній з міжнародного працевлаштування провела підрахунок і зробила висновок про те, що близько 5 млн українців змушені працювати за кордоном в різних країнах світу і при цьому приблизно 50-60% з них працюють нелегально. Українці змушені влаштовуватися на роботу в інших країнах в обхід закону з ряду причин, проте багато хто звик нелегально працювати й в Україні.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: