Скільки отримає держбюджет до кінця року від відкриття ринку землі – оцінка Мінагрополітики

Читать на русском
Хоча власники підтримали відкриття ринку землі, це не означає, що вони кинуться продавати земельні паї. А через мораторій на землю в країні не сформувалося реальної ціни на земельні ділянки
Ілюстративне фотоВідкрите джерело

Держава отримуватиме з кожної угоди з продажу землі 1% у вигляді мита. Однак з початку ринку землі не очікується масових продажів, тому до кінця року державний бюджет отримає не менше 500 млн грн.

Про це розповів перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький в ефірі телеканалу «Дом».

Заступник міністра нагадав, що хоча власники підтримали відкриття ринку землі, це не означає, що вони кинуться продавати земельні паї.

«Ми робили опитування землекористувачів і власників землі. І 90% відповіли, що вони за те, щоб мати право. Водночас не більше 7% готові продавати. Тобто люди хочуть мати право, але не буде масового продажу», — сказав Висоцький.

Ринок землі: як відбуватимуться електронні аукціониЯк проводитимуть онлайн-торги для продажу земельних ділянок державної та комунальної власності.

Крім того, через мораторій на землю в країні не сформувалося реальної ціни на земельні ділянки.

«Ціну реальну складно сказати, тому що у нас 30 років ринку не було. Але якщо ми візьмемо такий індикатив, як оренда, то оренда зросла. Якщо брати в гривні, то за 30 років — більш ніж у 20 разів. За останні 8-10 років - зросла в 10 разів. Зараз в середньому по Україні оренда становить 3-4 тис. грн., а 10 років тому це було 300-400 грн», — повідомив заступник міністра.

Перший етап ринку землі - це продаж переважно паїв.

«До держбюджету взагалі гроші не підуть. Це ж приватна власність. Це гроші одних людей будуть надходити іншим. І там тільки 1% збір, Мито, ну, це копійки. Ми оцінюємо, що не більше, ніж 1 млн га буде продано в перший період. Масового продажу не буде... Порахувавши. 1 млн га продадуть. В середньому - 50 тис. грн за га, значить, загальна сума всіх угод - 50 млрд грн. Від них 1% мита - це 500 млн грн. У масштабах нашого держбюджету (він майже трильйон гривень) це все ж не буде головною статтею його наповнення», — припустив він.

Нагадаємо, що в Україні в перший день скасування земельного мораторію уклали три угоди продажу ділянок сільгоспземлі, які раніше під нього підпадали.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: