Великому бізнесу дуже не сподобалися правила ринку землі – міністр агрополітики

Читать на русском
Міністр зазначив, що навіть після зняття обмежень агрохолдинги не зможуть придбати понад 100 гектар
Роман Лещенкоslovoidilo.ua

Закон про ринок землі в його нинішній редакції не вигідний агрохолдингам і великому земельному бізнесу, оскільки розрахований на малий і середній бізнес. З 1 липня агрохолдинги продовжать орендувати землю, оскільки купувати її можуть поки що тільки фізичні особи.

Про це заявив міністр агрополітики Роман Лещенко, повідомляє «Сегодня».

Міністр зазначив, що навіть після зняття обмежень агрохолдинги не зможуть придбати понад 100 гектар. Зараз в їх руках в цілому знаходиться тільки 25% від загального землекористування. До того ж агрохолдинги, за словами Лещенка, несуть втрати, оскільки людям простіше здати пай в оренду сусідові-фермеру, ніж столичному агрохолдингу.

Ринок землі: як відбуватимуться електронні аукціониЯк проводитимуть онлайн-торги для продажу земельних ділянок державної та комунальної власності.

Саме тому, нагадав він, великий агробізнес виступав за більш ліберальні закони про землю.

«Це коли можна концентрувати багато землі в одних руках. А сьогодні ми через механізм земельного моніторингу будемо все бачити. І якщо вони вийдуть за обмеження в 100 гектарів, у них можуть конфіскувати землю», - пояснив міністр.

Нагадаємо, з 1 липня 2021 року набув чинності закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення», який скасовує мораторій на продаж сільгоспземлі.

Згідно з документом, з 1 липня 2021 року і до 1 січня 2024 року купувати землі сільгосппризначення зможуть тільки фізичні особи-громадяни України. У перші два роки одна фізособа зможе придбати тільки 100 га землі. З 2024 року дозволять купувати землю і юридичним особам.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: