Іран заявив про зняття санкцій США, Вашингтон заперечує інформацію – ЗМІ

Читать на русском
Тегеран заявив, що вдалося досягти угоди про скасування всіх санкцій зі страхування, нафти та судноплавства. Держдепартамент це заперечує
Ілюстративне фотоYouTube

Іран заявив, що США погодилися зняти всі санкції, які раніше були застосовані проти Тегерана у сфері нафторгівлі та судноплавства. Водночас у Вашингтоні заперечують зняття санкцій і кажуть, що вони діють, поки документ про відновлення ядерної угоди не узгоджений остаточно.

Про це повідомляє Reuters і Al Jazeera з посиланням на слова представника Державного департаменту США і главу Адміністрації президента Ірану Хасана Рухані Махмуда Ваезі відповідно.

За словами Баезі, Тегеран і Вашингтон досягли угоди про скасування всіх санкцій зі страхування, нафти та судноплавства, які ввів проти Ірану колишній президент США Дональд Трамп. Водночас представник Держдепартаменту на умовах анонімності заявив, що всі ці домовленості поки що знаходяться у вигляді чернеток. Угоди і скасування санкцій не буде, поки не будуть вирішені всі спірні питання.

«Під час переговорів такої складності, переговірники намагаються скласти текст, що відображає основні питання, але, знову ж таки, нічого не погоджено, поки все не погоджено», - сказав чиновник.

Нагадаємо, у 2015 році між Іраном, США, Росією, Китаєм, Великобританією, Францією і Німеччиною було укладено угоду, за якою Тегеран повинен обмежити ядерну програму в обмін на скасування західних санкцій. З початку інспекцій в січні 2016 року, ніяких порушень цього Договору з боку Тегерана виявлено не було.

Однак, у травні 2018 року президент США Дональд Трамп оголосив про односторонній вихід з цієї Угоди та звинуватив Тегеран у спробах створити ядерну зброю. Надалі США наклали на Іран нові економічні санкції та оголосили про штрафні санкції для тих, хто буде здійснювати будь-які операції з країною. У відповідь Тегеран почав стрімко нарощувати ядерну міць. Росія і Китай проігнорували американські санкції, а європейські держави торгували з Іраном через посередницькі структури.

9 лютого 2021 року в адміністрації Байдена озвучили умови, за яких США піде на відновлення ядерної угоди.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: