Як змінилося ставлення українців до вакцинації від коронавірусу

Читать на русском

Україна значно відстає за темпами вакцинації проти коронавірусу від європейських країн. І річ не тільки в тім, що у нас менше вакцини і процес розпочався пізніше, але й в тім, що не всі громадяни хочуть робити щеплення. Причини можуть бути різні: страх побічних ефектів, небажання щепитися певним препаратом тощо. Але позитивний досвід співвітчизників відіграв свою роль, і ставлення українців до вакцинації за кілька місяців трохи поліпшилося. Детальніше – на інфографіці «Слово і діло».

Ставлення українців до вакцинації від COVID-19 покращилося за два місяці. Більше громадян мають намір зробити щеплення і поменшало тих, хто не довіряє вакцині.
Ставлення українців до вакцинаціїСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

За даними опитування Центру Разумкова за березень, не мали наміру вакцинуватися від коронавірусу 51,5% опитаних українців. У травні таких стало вже 43,2%. При цьому збільшився відсоток тих, хто збирається зробити щеплення найближчим часом – з 12,3% до 18,9%.

Як і раніше трохи більше 10% українців планують вакцинуватися тільки за потреби, наприклад, для поїздки за кордон.

При цьому до 58,8% зросла кількість громадян, готових вакцинуватися лише безкоштовно. У березні таких було 52%. Кількість українців, готових заплатити за щеплення, зросла незначно. 5,8% в травні проти 5% в березні готові платити за вакцинацію позачергово.

До 14,6% побільшало за два місяці тих, хто не буде вакцинуватися через те, що вже перехворів на COVID-19. Кількість тих, хто не буде вакцинуватися через низьку ймовірність захворіти, збільшилася з 3,4% до 7,5%.

Також зросла кількість тих, у кого є медичні протипоказання, і тих, хто вважає, що ризики від вакцинації перевищують ризики від хвороби. А ось рівень недовіри до вакцини знизився: в березні не довіряли 45,2% опитаних, в травні – 31,4%.

Нагадаємо, на інфографіці можна подивитися, скільки всього вакцини поставили в Україну і чиїм коштом.

Також «Слово і діло» писало, які карантинні обмеження зараз діють в Україні і як змінили правила поділу країни на кольорові зони.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: