ВАКС застосував заходи безпеки до свідка у справі екссудді

Читать на русском
Антикорупційний суд розглянув прохання свідка про застосування до неї заходів безпеки через тиск третіх осіб.

Вищий антикорупційний суд через тиск застосував заходи безпеки до свідка у кримінальному провадженні за обвинуваченням колишнього голови Новопсковського районного суду Луганської області Романа Потапенка та адвоката Анатолія Воронкіна в одержанні неправомірної вигоди.

Таке рішення 9 червня ухвалила колегія суддів ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

«Застосувати заходи безпеки до свідка, визначення та здійснення яких покласти на Національне антикорупційне бюро України. Направити повідомлення свідка про загрозу її безпеці до НАБУ для початку досудового розслідування», – йдеться в ухвалі.

Зокрема, свідок повідомила суду, що її матері подзвонив дядько, який на теперішній час проживає на території так званої «Луганської народної республіки» та є знайомим обвинуваченого Воронкіна. Він сказав матері свідка, щоб та не їхала в судове засідання та не брала участь у ньому по відеоконференції. За кілька днів її дядько знову подзвонив матері та сказав, щоб свідок нікуди не їхала та сказала, що нічого не пам'ятає, нічого не знає і щоб дала телеграму, що захворіла дитина. Потім сама свідок подзвонила цьому дядьку і той їй сказав, що її по справі у Марківці «прикриють».

Йдеться про справу за обвинуваченням цього свідка в Марківському районному суді Луганської області, де головуючим був екссуддя Потапенко, а адвокат Воронкін її захищав. Наразі цю справу слухає інший суддя, який є нібито кумом обвинуваченого Потапенка. Крім того, на неї здійснювали й інший тиск. Тож суд зобов'язав НАБУ застосувати заходи безпеки до цього свідка.

За версією слідства, протягом березня-серпня 2017 року Потапенко за участі адвоката Воронкіна вимагав та отримав неправомірну вигоду від обвинуваченого у скоєнні кримінального правопорушення за незастосування щодо нього запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою та винесення виправдувального вироку в кримінальній справі, яка перебувала в цього судді на розгляді.

Нагадаємо, справу екссудді Потапенка скерували до антикорупційного суду. Пізніше САП зачитала у цій справі обвинувальний акт.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: