У Європі сильно зросла потреба в російському газі – Bloomberg

Читать на русском
У Європі розраховують на швидкий запуск Росією ПП-2 та посилення газового транзиту через територію України. Інакше не минути відключень від теплопостачання
Ілюстративне фотоВідкрите джерело

У Європі дуже швидкими темпами зростає потреба в російському газі на тлі скорочення власних європейських запасів.

Про це з посиланням на висновки ряду експертів і власні джерела повідомляє Bloomberg.

Організація Gas Infrastructure Europe надала виданню свої дані, згідно з якими європейські запаси газу в червні 2021 року виявилися на 25% нижчі за показники, які традиційно вважаються нормальними для цієї пори року.

Фахівці американського банку Citigroup вважають, що до початку опалювального сезону в Європі запаси в газосховищах виявляться на найнижчому рівні за останні п'ять років через те, що велика частина поставок газу йде в країни Азії для забезпечення потреб Китаю та Індії, а поставки газу з країн Північної Європи впали чи не до історичного мінімуму.

«Зниження напруженості на європейському ринку, який і без того зіткнувся з найбільш високими цінами з 2008 року, може таким чином залежати від Північного потоку-2 - трубопроводу, що з'єднує Росію та Німеччину, та в будівництві якого спостерігаються затримки, викликані санкціями США» - сказано в матеріалі.

При цьому віцепрезидент консалтингової компанії Wood Mackenzie Массімо Ді Одоардо розповів виданню, що в Європі розраховують на швидкий запуск Росією ПП-2 і посилення газового транзиту через територію України. Інакше не минути відключень від теплопостачання.

Нагадаємо, що ціна на природний газ на найбільшому європейському хабі TTF досягла 29,575 євро. Це максимальний рівень за останні 13 років.

Україна в травні поточного року імпортувала природний газ за ціною, яка на 13,65% ($35) перевищує квітневий рівень. Вартість продукту склала $291,72 (понад 8 тис. грн) за тисячу кубометрів.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: