Подкаст «Словом» за 17 червня: зустріч Байдена і Путіна, промисловий безвіз і зарплати голів ОДА

Читать на русском

Про зустріч президентів США та РФ в Женеві. Про роботу центрів масової вакцинації в областях і містах України. Про «промисловий безвіз», над яким ми б’ємося вже більше 15-ти років. Та про те, які зарплати отримали за травень-місяць керівники ОДА. «Слово і діло» пропонує огляд найважливіших новин і власної аналітики в аудіоформаті - в подкасті «Словом».

Саміт Байдена-Путіна: до чого домовилися президенти

В Женеві відбулися переговори президентів США і Росії. За словами Джо Байдена, на зустрічі були обговорені перспективи відновлення відносин між США і РФ, а також ряд глобальних питань - кібербезпека, регіональні конфлікти, контроль над озброєнням, права людини, кліматична криза.

З обговорюваних лідерами двох країн регіональних питань були названі: відкриття гуманітарних маршрутів для Сирії, ядерна угода з Іраном, протидія тероризму в Афганістані, «непорушна прихильність США суверенітету України», Мінські угоди та Білорусь.

За підсумками зустрічі президенти схвалили спільну заяву щодо стратегічної стабільності. Лідери домовилися запустити двосторонній діалог з цієї проблеми, повідомляє преслужба Кремля.

Раніше, нагадаємо, Володимир Зеленський виказав побоювання, що після зустрічі президента США Джо Байдена з президентом Росії Володимиром Путіним не буде якоїсь конкретики.

Центри масової вакцинації в Україні: як вони працюють та що зробити, щоб отримати щеплення від ковіду

Зараз в Україні працює 51 центр масової вакцинації, де кожен охочий старше 18 років може безкоштовно зробити щеплення від коронавірусу. Більшість із центрів, щоправда, відкриті в суботу та неділю з 8-9 ранку і до 17-18 години. В середньому за два вихідних в центрах вакцинують близько 30 тисяч осіб.

У Києві наразі працює тільки один центр вакцинації – в Міжнародному виставковому центрі на Броварському проспекті. Центр працює в суботу та неділю з 10 до 18 години.

Щоб потрапити в центр вакцинації в Києві, необхідно записатися до листа очікування в застосунку «Дія» або через контакт-центр МОЗ; записатися на сайті Helsi.me – вибрати дату і час і відправити заявку; отримати SMS-підтвердження, яке потрібно потім показати на вході у МВЦ разом з паспортом і реєстрацією в «Дії»; при собі ще, окрім паспорту, мати ідентифікаційний код. Справа йтиме жвавіше, якщо є підписана декларація з сімейним лікарем/терапевтом. Крім того, в центр вакцинації в Києві можна потрапити й в порядку живої черги - але це варіант для тих, хто любить стояти у чергах.

У регіонах порядок черги визначає місцева влада, до того ж кількість центрів вакцинації не однорідна. Так у Дніпропетровській області працює 13 центрів вакцинації: 12 – в Дніпрі та один в Кривому Розі. За вихідні там встигають вакцинувати близько 3 тисяч осіб. У Львівській області працює 8 центрів: 3 – у Львові, по одному в Трускавці, Дрогобичі, Стрию та Червонограді. В Одеській області - 7 центрів: 4 – в Одесі, по одному в Балті, Чорноморську та Ізмаїлі. У Полтавській області працює 5 центрів: по одному в Полтаві, Кременчуці, Лубнах, Миргороді та Горішніх Плавнях. У Херсонській області – 3 центри та всі вони – в Херсоні. У Чернівецькій області – 2 центри та тільки в Чернівцях. У Хмельницькій області – по одному в Хмельницькому і Кам'янці-Подільському. У Київській області – 3 центри: 2 – в Білій Церкві, один – у Броварах. По одному центру вакцинації працює в Тернополі, Вінниці, Рівному, Кропивницькому, Житомирі, Черкасах, Харкові.

У зв'язку зі святами, які припадатимуть на вихідні дні - центри вакцинації в деяких містах будуть працювати в четвер і п'ятницю, а деякі працюватимуть потім і в понеділок.

Інформацію про те, в яких містах працюють центри вакцинації та як можна потрапити на щеплення - ми зібрали для вас в одній зручній інфографіці на сайті.

Промисловий безвіз: коли Україна нарешті його отримає

Вже понад 15 років Україна веде переговори з Євросоюзом про укладання угоди про так званий «промисловий безвіз».

«Промисловий безвіз» – це визнання еквівалентності української системи технічного регулювання та оцінки відповідності системі європейській. Підписання угоди дасть змогу виробникам промислової продукції отримувати необхідні сертифікати в Україні, а не шукати офіційного представника в Євросоюзі.

Впровадження цього самого «промислового безвізу» полегшить доступ частини української продукції на європейські ринки та поліпшить конкурентні позиції України на ринках інших країн. Крім того, підписання угоди відіграє важливу іміджеву роль, адже для Євросоюзу «промисловий безвіз» діє всього з кількома країнами – США, Канадою, Ізраїлем, Австралією, Японією, Новою Зеландією та Швейцарією.

Ця угода поширюється на 27 груп товарів, зокрема машини, електричне обладнання, медичні пристрої, високошвидкісні залізниці.

Україна і ЄС підписали план дій з підготовки цієї угоди ще в грудні 2005 року. Тоді планувалося, що Україна приєднається до договору до 2011-го. Але цей шлях виявився набагато довшим і складнішим.

Кілька місяців тому в Кабміні заявили, що розраховують підписати договір уже цього року. І «Слово і діло» розібралося, що дасть «промисловий безвіз» Україні і як відбувалися переговори з Європейським Союзом. Аналітику стосовно основних етапів цього затяжного процесу читайте на нашому сайті та в телеграм-каналі.

Зарплати чиновників: скільки заробили голови ОДА в травні

В Офісі президента анонсували чергову заміну очільників обласних адміністрацій. За словами заступника керівника ОПУ Кирила Тимошенка, з деякими областями «є проблеми» і туди вже шукають кандидатів. Поки що лишається тільки гадати, з ким з місцевої влади мають намір попрощатися. Та вже точно відомо, скільки у травні заробили чинні голови ОДА.

Найвища зарплата, як і раніше у керівника Луганської обладміністрації Сергія Гайдая – враховуючи оклад, надбавки й індексацію виходить 102 тис. 692 грн. На другому місці голова Донецької ОДА Павло Кириленко, йому нарахували 100 тис. 628 грн, зокрема грошове забезпечення військового.

Голова Чернігівської ОДА Ганна Коваленко за минулий місяць заробила 84 тис. 749 грн, включаючи відрядження і лікарняні у зв'язку із вагітністю.

Трохи понад 57 тис. нарахували керівнику Черкаської ОДА Олександру Скічку, голові Закарпатської ОДА Анатолію Полоскову, голові Київської ОДА Василю Володіну і керівнику Чернівецької обладміністрації Сергію Осадчуку.

Найменше у травні заробив Максим Козицький, який очолює Львівську обладміністрацію – 42 тис. 511 грн. Зовсім без нарахувань за травень-місяць залишилася Марія Чорна, яку тільки 27 травня президент призначив головою Кіровоградської ОДА.

Детальну інфографіку з цифрами зарплат керівників ОблДержАдміністрацій - шукайте на нашому сайті.

Більше цифр, більше фактів, матеріалів і аналітики — знаходьте на slovoidilo.ua

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: