ВАКС призначив засідання щодо конфіскації активів у нардепів Киви та Волинця

Читать на русском
В антикорупційному суді відкрили провадження та визначилися з датою першого засідання з розгляду позовів САП про цивільну конфіскацію.

Вищий антикорупційний суд призначив на 12 і 14 липня засідання з розгляду позовів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури про цивільну конфіскацію активів народних депутатів Іллі Киви та Михайла Волинця.

Такі рішення 3 і 8 червня ухвалила колегія суддів ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

Під час відкриття провадження за позовом САП про цивільну конфіскацію 1,25 млн грн доходу Киви судді також витребували у приватного нотаріуса договір купівлі-продажу нардепом жомової ями та в Укргазбанку відомості про рух коштів по рахунку політика. За позовом до Волинця суд теж відкрив провадження, але поки не витребував жодних документів у ній.

Нагадаємо, САП подала позов про цивільну конфіскацію активу нардепа Волинця. Як там повідомили, прокурорами за сприяння Державного бюро розслідувань та з урахуванням повідомленої раніше у ЗМІ інформації зроблено висновок, що нардеп у 2020 році придбав трикімнатну квартиру в місті Києві за відсутності відомостей про те, звідки у нього з'явилося близько 3 млн грн. Саме такої суми йому не вистачало для купівлі, зважаючи на розмір законних доходів депутата.

Як пояснюють у прокуратурі, в разі доведення прокурором такої різниці відповідач у змагальному процесі в порядку цивільного судочинства муситиме довести законність походження коштів, використаних для придбання квартири, інакше її може бути стягнуто в дохід держави.

Раніше антикорупційна прокуратура подала аналогічний позов стосовно нардепа Киви. На думку прокуратури, депутат одержав 1,25 млн грн необґрунтованих активів від передачі в оренду жомової ями суб'єкту господарювання з ознаками фіктивності, хоча сам політик не є власником нерухомості. Раніше про те, що Кива здає в оренду жомову яму фіктивній фірмі повідомляли журналісти Bihus.info.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: