Міністр агрополітики розповів, коли будуть санкції проти земельних махінаторів

Читать на русском
РНБО в найближчі місяці запровадить санкції проти земельних махінаторів, повідомив міністр Роман Лещенко.
Слово і діло

Санкції Ради нацбезпеки і оборони проти земельних махінаторів запровадять у найближчі місяці.

Про це в інтерв'ю «Слово і діло» заявив міністр аграрної політики і продовольства Роман Лещенко.

«Я розумію, що суспільство українське звикло, коли йде питання про санкції, це означає, що вони повинні бути найближчим часом. Але ми рухаємося дуже етапно: у нас є прості базові речі. Ми обіцяли, що повернемо землю народу – ми це зробили. Ми сказали, що проведемо аудит, подивимося, скільки у нас на балансі державної землі – провели аудит, сказали, скільки землі вивели з державної у приватну власність. Ви знаєте, що було 10,4 мільйона гектарів, це офіційні дані. На балансі – ми порахували – мінус 5 мільйонів. Ми офіційно на земельному форумі всі ці цифри показали, кожна цифра підтверджена. Тепер ми маємо розуміння: хто володіє, скільки, де – все це є», – сказав міністр.

Міністр агрополітики Лещенко: «Якщо КСУ скасує земельну реформу, Рада ще раз за неї проголосує»Міністр агрополітики Роман Лещенко в інтерв'ю Слово і діло розповів про те, коли РНБО введе санкції проти земельних махінаторів, яким буде урожай в цьому році і коли повноцінно запрацює відомство.

«Вся інформація про землю України тепер є у відкритому доступі на порталі. Всі, хто купують землю, – у відкритому доступі. За скільки купують, хто скільки платить податків – все це відкривається. Також зрозуміло, яка земля придбана у власність в різні періоди сотнями тисячами гектарів. У нас вже є ці списки, люди – ми все розуміємо для себе», – додав він.

Також буде проведено міжнародний аудит Держгеокадастру. «Щодо проведення аудиту, я думаю, що на осінь – так, це вже станеться, ми вже будемо реалізовувати відповідні механізми. Причина впровадження механізму санкцій банальна – придбання власності відбувалося з величезною кількістю порушень. Ми хочемо заморозити активи, які носять питання національної безпеки», – розповів Лещенко. Передусім, за його словами, мова йде про земельні ділянки, які були приватизовані під надрами України.

Компанії можуть потрапити у санкційні списки за такими критеріями: незаконне придбання, вилучення надр України через схеми безкоштовної приватизації, схеми відчуження прибережних смуг, земель лісового фонду, протиправні рейдерські захоплення.

Нагадаємо, в травні Роман Лещенко заявив, що наступні санкції Ради національної безпеки і оборони можуть бути застосовані до людей, які займаються земельними оборудками.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: