Як змінювалися борги українців за мікрокредитами останні три роки

Читать на русском

В Україні з 1 січня діють нові правила мікрокредитування. Тепер максимальний розмір штрафу за порушення договору не повинен перевищувати розміру подвійної суми кредиту. Також не можна погіршувати умови кредитування – підвищувати процентну ставку і змінювати порядок її обчислення. І щоб укласти договір, людина повинна обов'язково дати згоду на доступ і збір інформації про її кредитну історію. «Слово і діло» сьогодні пропонує подивитися, якою була заборгованість українців за мікрокредитами останні три роки.

Мікрокредити, нагадаємо, видають фінансові організації на термін до 30 днів. Сума кредиту становить до 20 тисяч гривень і відсотки нараховуються щодня. Середня денна ставка за мікрокредитами в Україні становить 1-2,5%.

На кінець минулого року в країні діяло більше тисячі фінансових компаній, які видавали мікрокредити. Щодня українці беруть у середньому близько 960 тисяч таких позик.

У 2018 році за мікрокредитами українці були винні 10,6 млрд грн. У 2019 заборгованість збільшилася на 31,1% – до 13,9 млрд грн.

У минулому році через коронакризу збільшився попит на мікрокредити. Заборгованість українців зросла на 6,6% – до 14,8 млрд грн. У 2020 році середня сума одного мікрокредиту становила 3 тис. 893 грн.

Нагадаємо, в Україні нещодавно почав діяти закон щодо захисту боржників під час врегулювання простроченої заборгованості. Що він передбачає – на інфографіці.

Крім того, Верховна рада ухвалила кілька законів, які повинні захистити боржників з валютних кредитів.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: