В Україні відкриють 10 центрів масової вакцинації: як, де та коли можна отримати безкоштовну вакцину

Читать на русском
Де можна безкоштовно вакцинуватися і який препарат пропонує держава, читайте в матеріалі Слово і діло.
Центри масової вакцинації населення в УкраїніСлово і діло

5-6 червня в Україні запрацюють 10 центрів масової вакцинації населення. Пріоритет надаватимуть літнім людям, хоча свою дозу вакцини можуть отримати й ті, хто записався до листа очікування через «Дію» та контакт-центр МОЗ. Крім того, в Україні справді зростають темпи вакцинації громадян, за минулу добу медики здійснили понад 50 тис. щеплень. Де зараз можна безкоштовно вакцинуватися і який препарат пропонує держава, читайте в матеріалі «Слово і діло».

Де відкрилися центри масової вакцинації

29 травня у Міжнародному виставковому центрі у Києві та на стадіоні «Арена Львів» запрацювали пілотні центри масової вакцинації проти COVID-19. 30 травня відкрився аналогічний центр в Одесі ‒ на стадіоні Національного університету «Одеська юридична академія».

Уже цими вихідними перелік центрів вакцинації значно розширять, зокрема в Одесі вакцинуватимуть у ТЦ «Мегадом», Fontan Sky Center та ЗОШ «Кримська».

Також центри масової вакцинації відкриють у:

  • Тернополі, на базі Центру дозвілля та молодіжних ініціатив імені Довженка;
  • Полтаві, на базі Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого;
  • Кременчуці Полтавської області, на базі Кременчуцького ліцею № 11 «Гарант»;
  • Лубнах Полтавської області, на базі кінотеатру «Київська Русь»;
  • Миргороді Полтавської області, на базі будинку культури Миргородської міської ради;
  • у Горішніх Плавнях Полтавської області, на базі відокремленого адміністративного підрозділу «Гірничо-збагачувальний комбінат»;
  • Рівному, на базі обласного клінічного лікувально-діагностичного центру ім. В. Поліщука.

Кого щеплять у центрах масової вакцинації

У таких центрах вакцинуватимуть проти COVID-19 людей, які записалися до листа очікування вакцинації у «Дії» або через контакт-центр Міністерства охорони здоров’я. Перед тим, як прийти на вакцинацію, людина має отримати дзвінок із запрошенням.

Однак у київському та тернопільському центрах вакцинації цими вихідними зможуть щепитися усі охочі, записані через «Дію» та гарячу лінію. У черзі пріоритет надаватимуть літнім людям.

Київський центр вакцинації 5 та 6 червня буде відкритий з 10:00 до 17:30. Адреса: просп. Броварський, 15 (корпус 4, вхід 4-А).

А от у Тернополі вакцинація відбуватиметься на базі комунального підприємства Тернопільської міської ради «Центр дозвілля і молодіжних ініціатив імені Довженка» (вул. Злуки, 45). Центр працюватиме з 9:00 до 16:00.

Яким препаратом вакцинують у центрах

Обирати вакцину у масових центрах вакцинації не можна, там щеплення роблять препаратом CoronaVac. 1 червня Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) схвалила цю вакцину для екстреного використання. Наразі Україна отримала вже 1,7 мільйона доз цього препарату, загалом було законтрактовано 1,9 млн доз.

Вакцина CoronaVac: що відомо про препарат китайської компаніїКитайська вакцина від коронавірусу CoronaVac від Sinovac – ефективність, побічні ефекти, наявність в Україні.

CoronaVac — вакцина, яку виготовляє китайська компанія Sinovac Biotech. Її головний компонент — нежиттєздатні вірусні частинки. Вони не можуть спричиняти хворобу, але провокують імунну реакцію. Таку технологію використовують для виробництва багатьох інших вакцин, наприклад, проти поліомієліту та дифтерії.

Зберігати китайську вакцину можна за температури 2-8°C. Для повноцінної імунізації людина має отримати дві дози з інтервалом у два тижні.

Яка ефективність препарату CoronaVac

Дослідження вакцини у Бразилії показали, що ефективність препарату становить лише 50,38%. Згодом українська фармкомпанія «Лекхім» повідомила, що в Туреччині завершилася третя фаза клінічних випробувань вакцини, де її ефективність оцінили у 83,5%.

Водночас останнє дослідження вакцини в Індонезії показало, що препарат має майже 100% захист від ускладнень COVID-19, проте виробник поки що відмовився коментувати ці дані.

У посольстві України в Китаї наголосили, що ця вакцина пройшла всі етапи клінічних досліджень і її вже використовують — зокрема в Китаї, Бразилії, Мексиці, Чилі, Туреччині, Індонезії, Таїланді, Малайзії.

Скільки людей уже вакцинувалися в Україні

Вчора, 3 червня, зробили 50 840 щеплень проти COVID-19: першу дозу вакцини отримали 46 868 людей, а завершили вакцинацію (отримали другу дозу) — 3 972.

Загалом в Україні першу з двох доз отримала 1 123 661 людина, а завершили вакцинацію, тобто отримали дві дози, 142 062 людини.

За весь час найбільше щеплень зробили в Києві (136 614), Дніпропетровській (104 279), Львівській (81 693) та Київській (70 280) областях. Найменше доз використали у Чернівецькій (25 562) та Луганській (25 622) областях.

Нагадаємо, «Слово і діло» проаналізувало, в яких найбільш незвичних місцях у світі розгортають центри вакцинації.

До слова, в Україні на офіційному рівні затверджено план вакцинації населення від коронавірусу. Так, до кінця 2021 року уряд планує зробити майже 48 млн щеплень.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: